Topdrukte bij restaurants, kerstmenu's vliegen de deur uit: 'Voor onze spirit is dit heel fijn'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Bij veel restaurants in de regio worden alsnog honderden menu's gekookt voor de kerstdagen. Want de deuren mogen dan wel gesloten zijn, de telefoon stond de afgelopen dagen roodgloeiend. Afhaal- en bezorgmenu's vinden overal gretig aftrek en zijn vaak al dagen geleden uitverkocht.
De drukte zorg daardoor weer voor volle keukens, al kan het de verliezen van dit jaar niet meer goedmaken.

Eerst de kinderen op bed

Het Amersfoortse restaurant 't Bloemendaeltje sloot de mogelijkheid tot reserveren zaterdag al, zegt Pieter Delvaux. Het restaurant richt zich op Kerstavond en rekende op zo'n 125 klanten. Dat werden er 350. "We zijn maar met zijn vieren, dus dat wordt een hoop geregel", zegt hij monter.
Het kerstavondmenu vindt gretig aftrek bij vaste gasten, maar trekt ook een nieuw publiek. Stellen met jonge kinderen hoeven nu geen oppas meer te regelen en kunnen eenvoudig toch van de kwaliteit van de keuken genieten. "Ze kunnen eerst de kinderen op bed liggen en daarna lekker eten."
Het restaurant blijft koken in de eigen stijl, waarin vooral groenten de hoofdrol spelen. Dat is tot in de details doorgevoerd. Zo kunnen de klanten die een reservering wisten te maken morgen genieten van een dessert wintertuintje. "Het is een dessert met ingelegde, gezoete groente, met onder meer een crème van toncabonen en witte chocolade", zegt Delvaux.

Persconferentie afgewacht

Bij Het Oude Gemeentehuis in Rhenen besloten ze pas laat dat ze zich op afhaalmenu's gingen richten. "We wilden eerst de laatste persconferentie afwachten", zegt Justina Scherrenburg. Toen duidelijk werd dat ook de keukens van hotels dichtgingen, werd besloten om een maaltijdbox samen te stellen.
Dat was even schakelen, maar ook hier zijn de reserveringen nu gesloten. Het restaurant telt een bib gourmand en richt zich op het hogere segment. Met kerst zijn de maaltijden wel iets lager geprijsd dan normaal gesproken.
Dat levert ook hier een breder publiek op, ziet Scherrenburg. "We hebben veel vaste gasten. Maar omdat je nu een stukje goedkoper bent, zie je ook nieuwe klanten." Om zich nog meer van de andere restaurants te onderscheiden, heeft het restaurant ook een luxe borrelbox bedacht die voor 'derde kerstdag' is bedoeld. "Je hebt niet zin in drie keer een kerstmenu, dus we vonden dit een mooie toevoeging."

Maaltijden voor de Voedselbank

Ook het Utrechtse Héron is al een paar dagen helemaal uitverkocht, zegt Taco Koek. Dat zag het restaurant al enigszins van tevoren aankomen, doordat het 500 maaltijden voor de Voedselbank ging maken. Daar komen nog eens 200 maaltijden voor de overige gasten bovenop.
Voor de maaltijden voor de Voedselbank zocht het restaurant donaties in de vorm van vulbare bakjes en een financiële bijdrage. En ook dat liep storm. Bakjes werden massaal ingeleverd en Tikkies werden vlot betaald. Het menu wordt helemaal vegetarisch. "We hebbben bijvoorbeeld gevulde kool met spliterwten, wortel en prei", zegt Koek.
De drukke kerst maakt het rampjaar 2020 niet goed. "Het is gewoon een lastige tijd en er komt vrijwel niets binnen", zegt Koek. Maar de drukte met de bezorgmaaltijden maakt ook op een ander vlak het een en ander goed. "Zo zien we elkaar nog een beetje."

Hart onder de riem

Waar het voor sommige restaurants even schakelen is om over te stappen op afhalen en bezorgen, is dat bij Wilde Wortels geen enkel probleem. De cateraar uit Utrecht weet prima hoe je een lekkere maaltijd klaarmaakt die thuis kan worden opgediend. Ook hier vlogen de bestellingen over de virtuele toonbank, zegt Simone van den Eijnde.
"We zijn sinds het weekend uitverkocht, er kan niets meer bij." Dat het zo druk zou zijn, had ze ook wel verwacht. "De restaurants zijn niet open, terwijl er normaal gesproken dan juist veel mensen uit eten gaan. Mensen kunnen daarnaast al zo lang zo weinig doen", zegt zij.
Het afhaalmenu zorgt zo voor veel mensen alsnog voor een restaurantbeleving. Wilde Wortels zet daar ook in het kerstmenu op in. "We hebben een viergangenmenu met spannende smaken. Onze gerechten zijn best wel tijdrovend en bevatten veel ingrediënten. Het zijn allemaal gerechten die je thuis niet zo snel maakt."
Ook hier maakt een drukke kerst het jaar niet alsnog goed. Maar voor een kerstgedachte zorgt het wel. "Er zijn veel mensen die ons een hart onder de riem steken. Voor onze spirit is dit heel fijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.