Als corona kerst verpest: zo vieren Utrechtse expats de feestdagen

Alejandro en Daniela in hun Airbnb.
Alejandro en Daniela in hun Airbnb. © RTV Utrecht
UTRECHT - De afgelopen tijd hebben we veel gehoord over hoe Utrechters kerst vieren. Er worden allerlei alternatieven bedacht, zoals het kerstdiner buiten houden of in de tuin bijkletsen. Maar wat doe je als je familie op 1200 of zelfs 12.000 kilometer afstand woont? Want 'Driving home for Christmas' in coronatijd is één ding, flying home is alweer iets heel anders. Wij spraken met vier expat(stellen) die in Utrecht wonen.
Door reisbeperkingen kunnen ze hun familie niet zien of ze durven de reis niet aan. Anderen juist wel en zij zitten nu bijvoorbeeld in de zon, zonder zeker te weten of ze wel terug komen.
Alejandro en Daniela in hun Airbnb in Utrecht.
Alejandro en Daniela in hun Airbnb in Utrecht. © RTV Utrecht
Voor Alejandro (30) en Daniela (27) was het geen vraag of ze terug zouden gaan voor kerst. "Nee, we zijn hier net! Dat heeft ons negen maanden gekost. Dan gaan we niet even op en neer voor de kerst", lacht Alejandro.
Sterker nog, hun quarantaine zit er net op. Het Costa Ricaanse stel zou eigenlijk al in maart naar Utrecht emigreren, maar drie dagen voor vertrek torpedeerde corona de reis. Negen maanden lang probeerden ze van alles om alsnog naar Nederland te vliegen. Uiteindelijk lukte dat pas eind november na een paar maanden verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Al die tijd runde het stel hun bedrijf, dat ze in Utrecht willen voortzetten, van een afstand.
Thuis vieren we het met veel familie en vrienden, soms wel honderd man.
Alejandro Ortega
De kerst vieren ze noodgedwongen in hun kleine Airbnb. De koffers staan nog in een hoekje en de muren zijn kaal. Daniela wijst naar een slinger met lichtjes en een mini-kerstboom op de vensterbank. "We hebben een speciaal kersthoekje ingericht. Om toch een beetje dat kerstgevoel te krijgen."
De kerst wordt dit jaar sober, denkt Alejandro. "Al helemaal vergeleken met wat we gewend zijn uit Costa Rica. Thuis vieren we het met veel familie en vrienden, soms wel honderd man." Dan maken ze de traditionele tamales. Alejandro laat wat foto's zien op zijn laptop. "Niet alle ingrediënten kunnen we hier vinden. Dus wij maken waarschijnlijk wat anders, maar wél iets Costa Ricaans."
Ondanks de kale Airbnb, het waarschijnlijk geïmproviseerde kerstmenu en de stad die ze nog nauwelijks kennen, staan Daniela en Alejandro er positief in. Sterker nog: "dit is voor ons de beste tijd van dit jaar. Eindelijk kunnen we weer vooruitkijken: voor ons bedrijf en voor onszelf."
Raimundo op het strand van Viña del Mar.
Raimundo op het strand van Viña del Mar. © RTV Utrecht
De Chileense Raimundo Burchardt (28) is juist voor het eerst in vijf jaar thuis voor kerst. Op dit moment zit hij met dertig graden aan het strand in Viña del Mar. Het was een vrij spontane beslissing om die kant op te gaan. "Door het ingaan van de tweede lockdown in Nederland had ik bijna geen sociaal leven meer. En het werd koud", geeft hij lachend toe.
Kerst in Chili is vrij Amerikaans. We vieren het met kalkoen en de hele familie bij elkaar.
Raimundo Burchardt
In Chili waren de maatregelen nog vrij soepel toen hij eerder deze maand die kant op ging. Ondertussen zijn de regels wel weer strenger geworden. Zo mag je niet zonder toestemming tussen twee steden reizen. Dus nu zit de student aan de kust terwijl zijn familie en vrienden in de hoofdstad zitten. "Ironisch genoeg, ja. Ik hoop nog zo'n speciale reistoestemming te krijgen zodat ik alsnog met hen kerst kan vieren."
Zelfs als het lukt, is het geen kerst als vanouds, vreest Raimundo. "Kerst in Chili is vrij Amerikaans. We vieren het met kalkoen en de hele familie bij elkaar. Ik heb een grote familie, alleen mijn vaders kant telt al zo'n 35 leden terwijl we maar met maar vijftien bij elkaar mogen komen."
Mahesh op de Oudegracht.
Mahesh op de Oudegracht. © RTV Utrecht
Mahesh Vasnani (24) heeft een bewogen jaar achter de rug. In maart verloor hij zijn baan vanwege de crisis. Sindsdien is hij vooral druk geweest met solliciteren. Daarnaast moet hij met de immigratiedienst een nieuw visum regelen "en dat kost heel veel tijd". Naar India reizen kan niet zo lang zijn nieuwe visum niet geregeld is.
In juli 2019 was Mahesh voor het laatst in India. Afgelopen zomer was hij graag opnieuw gegaan, maar toen gingen er nauwelijks vluchten. Dus onderhoudt hij intensief contact via telefoon en videobellen, vertelt hij. "Mijn ouders en zusje zijn allemaal flink ziek geweest van het virus. Maar nu gaat het gelukkig weer goed met ze."
Hij is aardig nuchter over het feit dat hij zijn familie al zo lang niet heeft gezien. Dit jaar dus geen Indiase kerst, besluit hij, maar een Nederlandse. Hij gaat naar zijn schoonfamilie in Soest, waar ze het in kleine kring vieren. En daarna? "Op naar 2021, vanaf nu gaat het alleen maar beter!"
Greta en Geoff in Milaan.
Greta en Geoff in Milaan. © RTV Utrecht
De Italiaanse Greta (32) woont al zes jaar in Nederland en gaat meestal in haar eentje terug voor kerst. Dit jaar is ook haar Britse partner Geoff (36) mee naar Milaan. "Het was voor hem te onzeker om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan."
Het stel heeft nog sterk getwijfeld of ze überhaupt wel moesten gaan. Uiteindelijk gaf de doorslag dat ze in de stad een eigen appartementje hebben. "Daardoor belasten we onze ouders of vrienden niet en kunnen we makkelijk afstand houden."
En ik hoop dat we ook nog terug kunnen komen... 9 januari is de bedoeling.
Greta Marchetti
Hoe ze kerst precies vieren, is afhankelijk van de laatste maatregelen. "Waarschijnlijk wij tweeën en mijn ouders." Greta vindt het heel fijn om weer terug te zijn, om familie en vrienden te zien. Behalve haar ouders ziet ze niemand binnen. "Alleen op straat. Sta ik daar op de stoep met vrienden bij te praten. Dat is wel gek, en vooral nogal koud."
De vliegreis naar Italië verliep soepel, ook al moesten ze veel meer documenten laten zien. "En ik hoop dat we ook nog terug kunnen komen... 9 januari is de bedoeling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.