Vijfheerenlanden onder verscherpt toezicht gesteld na miljoenenstrop Niemans Beton

© Pixabay
VIJFHEERENLANDEN - Na Montfoort en Woudenberg heeft de provincie Utrecht ook Vijfheerenlanden onder verscherpt preventief toezicht gesteld. De gemeente kreeg vorige week te horen dat ze een claim van tientallen miljoenen moet betalen en daardoor is de al vastgestelde begroting niet meer sluitend.
Het gerechtshof oordeelde vorige week dat Vijfheerenlanden 80 miljoen euro moet betalen aan heipalenfabrikant Niemans Beton. Daar ging een rechtszaak aan vooraf die meer dan veertig jaar heeft geduurd. Door juridische kosten en belastingen zal de strop voor de gemeente zelfs oplopen tot meer dan 90 miljoen euro. De gemeenten had er 41 miljoen euro voor opzij gezet.

Begroting achterhaald

Volgens de provincie is de begroting van Vijfheerenlanden nu achterhaald. Wat de financiële gevolgen van het vonnis voor de gemeente zullen zijn is nog niet met zekerheid te zeggen. Vijfheerenlanden moet daarom voor sommige uitgaven nu eerst toestemming aan de provincie vragen, zegt gedeputeerde Robert Strijk.
"Die onduidelijkheid maakt dat wij op dit moment geen afgewogen oordeel over de financiële positie kunnen geven", licht Strijk toe. "Met het verscherpt toezicht houden we een vinger aan de pols."

Onderzoek

De provincie stelde vorige week al de gemeenten Montfoort en Woudenberg onder verscherpt preventief toezicht. Vijfheerenlanden kreeg nog een week de gelegenheid om te onderzoeken of en hoe er dekking voor de tegenvaller gevonden kon worden. De gemeente is nu dus de derde in de regio die komend jaar uitgaven expliciet moet laten goedkeuren door een hogere overheid.
Gedeputeerde Strijk zei vorige week tegen RTV Utrecht dat voor de meeste gemeenten in de provincie Utrecht het rondkrijgen van de begroting een steeds grotere uitdaging is. "Sinds 2008 zien we de schulden toenemen, de spaartegoeden nemen af, de OZB stijgt met meer dan de inflatie en per saldo blijft er nauwelijks nog iets over. De rek is eruit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.