Online kerstvieringen in lege Sint Joriskerk Amersfoort

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
PROVINCIE UTRECHT - Net als bij veel kerken in de regio blijven de banken in de Sint Joriskerk in Amersfoort vanavond leeg. De hervormde wijkgemeente viert Kerstavond online.
UNieuws keek vanmiddag bij de voorbereidingen van de kerstvieringen in Amersfoort
De Joriskerk had eerder bedacht de bezoekers te verdelen over meerdere diensten van een half uur, met maximaal dertig kerkgangers per viering. Na het aanscherpen van de coronaregels vorige week bleek ook dat niet meer wenselijk. De organisatie hield wel het idee van verschillende diensten aan, maar besloot die allemaal via een livestream uit te zenden.
"Veel kerken hebben in dit coronajaar enorm geïnvesteerd in audiovisuele apparatuur", legt Koos van Noppen van de Joriskerk uit. "Je kon de dienst altijd al thuis horen, maar sinds dit jaar ook bekijken. Juist voor deze dienst trekken we veel uit de kast om alles op topkwaliteit de huiskamers in te krijgen. Want bij Kerst hoort natuurlijk wel de sfeer van puike muziek."
Voor elke dienst om 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 uur is een andere predikant aangetrokken. Twee coronaproof opgestelde zangkoren zorgen voor de muzikale omlijsting. De vieringen zijn via de website van de Sint Joriskerk en via YouTube te volgen.
Toch zal Kerstavond dit jaar niet hetzelfde zijn, denkt Van Noppen. "Dit is toch 'second best'. Het plein voor de kerk is fantastisch verlicht met alle mogelijke sfeer. En toch, je loopt erover en je denkt, dit is het echt niet. Ik denk dat ik vanavond wel in de kerk zal zijn en dat zal heel vreemd aanvoelen. Je ziet de muziek wel uitgevoerd worden, maar je ziet niemand genieten, want dat gebeurt allemaal thuis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.