Voorwaardelijke straf voor machinist (60) die in trein seks had met jongen

© ANP
LEUSDEN - Een 60-jarige machinist uit Leusden heeft een voorwaardelijkde gevangenisstraf van acht maanden gekregen omdat hij een seksuele relatie met een minderjarige jongen had. De seksuele handelingen vonden onder andere plaats in de cabine van een rijdende trein.
Het slachtoffer ontmoette de machinist in 2000 voor het eerst. De toen 14-jarige jongen was een treinliefheber en vroeg hem of hij in de cabine van een Thalys mocht kijken. De machinist nodigde hem daarna uit om op de trein mee te rijden naar het rangeerterrein.
Kort daarna nam de man de jongen ook mee naar Brussel. Na verloop van tijd vonden er tijdens de treinritjes seksuele handelingen plaats. Het slachtoffer wilde dit naar eigen zeggen niet, maar omdat de verdachte aandrong en begon te zeuren heeft hij het toch gedaan.
De seksuele relatie duurde acht jaar. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Hij wist dat het slachtoffer kwetsbaar was, een grote passie voor treinen had en hem als vaderfiguur zag. Daarmee creëerde hij een afhankelijkheidsrelatie.
Een gedeelte van de ontucht is inmiddels verjaard. De rechtbank hield er ook rekening mee dat de meest ernstige feiten vijftien jaar geleden plaatsvonden. Daardoor vond de rechter een onvoorwaardelijke celstraf niet meer op zijn plaats. De machinist werd in 2013 al door zijn werkgever ontslagen.
De verdachte toonde berouw in de rechtbank. "Ik wou dat ik er iets aan kon veranderen. Ik kan het niet terugdraaien. Ik kan alleen spijt betuigen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.