Burgemeester Utrecht roept op tot rustige jaarwisseling: 'Agenten willen geen geweld gebruiken'

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma hoopt op een rustige jaarwisseling, maar gerust is ze daar nog niet op. Dat zei de deze maand aangetreden burgemeester vanmiddag op Radio M Utrecht.
In het programma Aan Tafel reageerde Dijksma ook op de woorden van Nationaal Commandant jaarwisseling Max Daniel in Nieuwsuur. Hij zei dat agenten die geconfronteerd worden met ernstige delicten tijdens Oud en Nieuw in het uiterste geval zullen schieten.

'Houd het rustig'

"Het is echt te hopen dat dat niet nodig is", zegt Dijksma. "Ik wil ook aan iedereen vragen: alsjeblieft, houd het rustig." Ze geeft aan dat geweld het laatste is dat agenten willen gebruiken.
In Utrecht waren er vorig jaar tijdens de jaarwisseling meerdere grote incidenten. Zo werden agenten in Kanaleneiland met vuurwerk beschoten.

Oud en nieuw onvoorspelbaar

Helemaal gerust dat het dit jaar een rustige jaarwisseling wordt, is Dijksma dan ook niet. De jaarwisseling is door de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod ook anders dan anders. Wat dat voor gevolgen heeft, durft de burgemeester niet te voorspellen.
"Niemand weet het eigenlijk ook. Dat is heel ongewis. We zijn wel op alles voorbereid", zegt Dijksma. Op dit moment woont zij nog in Amsterdam, maar tijdens de jaarwisseling heeft ze een logeerplek in Utrecht geregeld om snel in actie te kunnen komen.
Op oudjaarsdag gaat ze ook met de politie op stap om op verschillende plaatsen in de stad de situatie te bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.