Kerst op de XL-teststraat: verrassingsbezoek van de burgemeester en testen, testen, testen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Voor medewerkers van de XL-teststraat in Utrecht zijn het relatief rustige kerstdagen. Alleen vanmorgen is er een piek geweest met 424 geplande afspraken. "We gaan vandaag in totaal zo'n 700 testen doen verwacht ik", zegt teststraat coördinator Rutger van der Meer.
Om toch wat kerstsfeer te creëren is er wel versiering in de teststraat. Ook een groot deel van de medewerkers draagt een jolige kersttrui. Het is een thema dat de werknemers onderling hebben afgesproken. Morgen werken ze in gala. Van der Meer noemt het een relatief rustige start van de kerstperiode: "We hadden veel gezinnen verwacht die nog even gingen testen voordat ze naar de grootouders gaan. Dat lijkt mee te vallen."
De XL-teststraat is vanmorgen vroeg van start gegaan met 57 mensen om tests af te nemen en zo'n 40 medewerkers zijn druk in het laboratorium. Afhankelijk van de vraag kan de coördinator op- of afschalen in de bezetting.

Verrassingsbezoek

Rond het middaguur was er ineens een verrassingsbezoek van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Zij kwam de mensen die aan het werk zijn een hart onder de riem steken. Ze hoorde de verhalen van de ochtend en kreeg een rondleiding van coördinator Rutger van der meer en Jaap Donker, directeur van de GGD Regio Utrecht.
Het was een kort bezoek, maar Suzanne Snelting die vandaag ook werkt kon het wel waarderen. "Heel gezellig en leuk dat ze dit doet. Ja, echt attent."
De burgemeester is door de GGD al uitgebreid op de hoogte gebracht van de huidige situatie. Dijksma: "Wat ik zo bijzonder vind aan die teststraten is dat zoveel mensen uit verschillende sectoren hier aan het werk zijn; Uit de horeca, uit de evenementenbranche. Ik vind de professionaliteit hier mooi om te zien."

Testen, testen, testen

De afgelopen week is de drukte bij testlocaties flink toegenomen. Vlak voor de feestdagen zag de GGD een toename in de vraag naar coronatesten. GGD directeur Jaap Donker verwacht dat de drukte de komende dagen wat minder is: "We kunnen hier acht- tot negenduizend testen per dag aan. We zijn gewoon open. Dus heb je klachten? Kom dan vooral testen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.