Regio Utrecht koploper coronabesmettingen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de provincie Utrecht 817 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee is het de veiligheidsregio met de meeste coronabesmettingen.
Het aantal besmettingen is vrijwel gelijk aan gisteren. Volgens gecorrigeerde cijfers waren er toen 819 nieuwe besmettingen.
Een opvallende piek is opnieuw te zien in Bunschoten. De afgelopen twee dagen waren daar iets meer dan 30 besmettingen. Dat zijn er nu 65. Bunschoten is een groot deel van de coronacrisis relatief gezien al een van de meest getroffen gemeenten van Nederland, gemeten naar het aantal inwoners.
Tussen woensdag en donderdagochtend zijn verder 6 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en zijn 8 personen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Aantal besmettingen loopt op in Nederland

In heel Nederland zijn 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan het RIVM woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld.
Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen. De maatregelen gingen in op 15 december, negen dagen geleden. Een duidelijk effect is nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers.

Klachten binnen 10 dagen

Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen tien dagen na de besmetting. Gemiddeld is de incubatietijd van het virus volgens het RIVM vijf tot zes dagen.
Niet iedereen laat zich bij de allereerste klachten testen. Tussen het afspreken van een test en de uitslag zit gemiddeld ook nog 41 uur. Het is dus goed mogelijk dat mensen die nu positief zijn getest, het virus nog voor het ingaan van de lockdown hebben opgelopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.