Inzameling Utrecht levert 210 kilo vuurwerk op

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechters hebben deze week ruim 210 kilogram vuurwerk ingeleverd. Nadat de gemeente gisteren al 97 kilo in ontvangst nam, kwam er vandaag nog eens 113 kilo binnen.
Nu rotjes en vuurpijlen verboden zijn kregen inwoners de kans om hun vuurwerk af te geven zonder dat er sancties zouden volgen. Iedereen mocht maximaal 25 kilo inleveren - ook zwaar vuurwerk dat voor het vuurwerkverbod van dit jaar al illegaal was - zonder boete of strafblad te riskeren. Het idee is dat mensen de explosieven niet thuis blijven bewaren tot het weer mag worden afgestoken.
Het ingeleverde vuurwerk was divers van soort. "Cobra's, shells, knalvuurwerk, rotjes en ook siervuurwerk", aldus een woordvoerster. Volgens haar was het vuurwerk niet allemaal afkomstig uit Nederland, maar ook uit andere landen zoals Polen en Duitsland.
Ook het publiek dat kwam inleveren was divers. "Erg gemêleerd, alles door elkaar heen. Jong, oud, man, vrouw." Sommige mensen uitten hun beweegredenen voor het inleveren van vuurwerk. Zo vertelde iemand al heel lang van het spul af te willen, maar telkens geen goede plek te kunnen vinden. "Omdat je het ook niet zomaar in de prullenbak kan gooien", aldus de woordvoerster.
De gemeenten Baarn, De Bilt, Bunnik, Houten, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht en Woerden sloten zich bij de actie aan door elk hun inwoners op te roepen vuurwerk in te leveren bij de afvalstations in Utrecht. Veenendaal en Doorn openen woensdag 30 december hun eigen inleverpunten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.