Minder inbraken door thuiswerken, vooral in Amersfoort

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Inbrekers hebben in dit coronajaar minder vaak toegeslagen dan in 2019. Vooral in Amersfoort daalde het aantal geregistreerde woninginbraken fors.
Dat concludeert verzekeraar Interpolis op basis van politiecijfers. Tot en met 19 december ging het in het hele land om ruim 28.000 inbraken. In dezelfde periode in 2019 waren het er nog bijna 36.000.
De politie in de provincie Utrecht telde 2700 inbraken, tegen 3116 een jaar eerder; een daling van 13 procent. In Amersfoort nam het aantal zelfs met 36 procent af.
Interpolis schrijft de afname van het aantal inbraakslachtoffers toe aan de coronamaatregelen, waardoor mensen vaker thuis waren - en de inbrekers zelf kennelijk ook. Vooral tijdens de eerste coronagolf was dat effect goed te zien.
Sinds de tweede golf die in oktober begon is het verschil wat minder te zien. De Interpolis zegt dat inbrekers doorgaans vaker toeslaan als het vroeger donker wordt. Bovendien wordt er op dit moment minder massaal thuisgewerkt dan in het voorjaar, aldus de verzekeraar.
Interpolis waarschuwt dat inbrekers tijdens de feestdagen zelfs vaker dan anders toeslaan en adviseert mensen die Kerst of Oud & Nieuw buiten de deur vieren om maatregelen te nemen. Tips zijn: doe alsof je toch thuis bent door een lamp aan te zetten en eventueel wat halfvolle glazen op tafel te zetten, sluit ook goed af als je maar even weggaat en laat geen ladders of trapjes buiten staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.