Dromen van een witte kerst? Het heeft al bijna twee jaar niet gesneeuwd in De Bilt

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT/DE BILT - In De Bilt is het al bijna 700 dagen geleden dat er een pak sneeuw lag. Dat is sinds 1956 de langste periode zonder sneeuw, meldt weerbureau Weerplaza in Houten.
De laatste keer dat er in De Bilt, thuishaven van het KNMI, een aaneengesloten sneeuwdek lag, was op 2 februari 2019. Dat is nu 693 dagen geleden. Het vorige record, 692 sneeuwdekloze dagen in De Bilt, was tussen 18 maart 1989 en 7 februari 1991.

Acht keer witte kerst

Een echte witte kerst is in Nederland een zeldzaamheid. De laatste - waarbij op beide Kerstdagen een pak sneeuw lag in De Bilt - was in 2010. Volgens metingen van het KNMI is dat sinds 1903 eigenlijk maar acht keer voorkomen.
Volgens de meteorologen van Weerplaza past het record bij de opwarming van de aarde. Halverwege vorige eeuw, toen de sneeuwmetingen in ons land begonnen, was gemiddeld op bijna 60 dagen per winterseizoen ergens in ons land een sneeuwdek te bewonderen. Eind vorige eeuw waren dit er nog maar 40 en de huidige norm ligt op 37 dagen waarop ergens in ons land een sneeuwdek is te vinden.

Droom

Er valt niet alleen veel minder váák sneeuw, maar ook nog eens gewoon minder. De dikte van het gemiddelde sneeuwdek is met een factor 3 afgenomen ten opzichte van vroeger. Een witte kerst lijkt daarmee in Nederland steeds meer droom dan werkelijkheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.