RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vuurwerkmeldpunt: Utrecht baalt van lawaai en onzichtbare handhavers

PROVINCIE UTRECHT - Trillende ruiten, bange huisdieren en doorwaakte nachten: het vuurwerkmeldpunt van RTV Utrecht heeft in ruim drie weken 830 overlastmeldingen opgeleverd. Tijd om de balans op te maken.

Lawaai was bij vrijwel alle inzenders (93 procent) de belangrijkste reden om een ster op onze kaart te zetten, maar tot een melding bij de instanties kwam het meestal niet. Ongeveer 79 procent van onze deelnemers besloot wel een ster op onze kaart zetten, maar de politie of de gemeente niet te informeren. Toch vragen veel van onze melders hoe het kan dat de aanpak van vuurwerkoverlast maar niet onder controle te krijgen is. De handhaving, of beter gezegd het schijnbare gebrek daaraan, is de meest gehoorde ergernis onder de inzendingen.

'Stiekem wel mooi'
Vuurwerk afsteken mag dan illegaal zijn, het hoeft niet alleen maar overlast te betekenen. Een inwoner van Vianen kon er op dinsdagavond 8 december ook wel weer van genieten. "Verbazingwekkend hoeveel vuurpijlen er gister de lucht in gingen! Dat was geen goedkoop potje denk ik. Was echt een hele show. Stiekem wel mooi. Niet echt per se last van gehad. Knalvuurwerk vind ik veel hinderlijker."

Toch verliep de 'show' in Vianen bepaald niet geruisloos. Een buurtgenoot maakte rond dezelfde tijd melding van geluidsoverlast door siervuurwerk. "Het is bijna elke avond rond 20.00 uur", licht hij toe.

Utrecht op één, Amersfoort zesde
Veruit de meeste meldingen, ruim vier op de tien, ontvingen we uit de stad Utrecht. Daarna verdringen Nieuwegein, Soest en Zeist elkaar op plaats twee, drie en vier. Amersfoort is in vergelijking met de meting die we na een week deden van de tweede naar de zesde plaats gezakt. Onduidelijk is of daar ook daadwerkelijk minder wordt geknald, of dat het afsteken van vuurwerk misschien niet zo snel tot een melding leidt.De laatste weken kwamen er veel inzendingen uit Soest, waar de gemeente al een algeheel vuurwerkverbod invoerde voordat het afsteken landelijk werd verboden. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld kregen we meerdere meldingen dat onbekenden in de straten rond De Eng vuurwerk uit een rijdende auto gooiden. Het spoor is op onze vuurwerkkaart te volgen van de Albert Cuyplaan naar de Molenstraat.

Wijken
Als we kijken op wijkniveau is er niet veel veranderd sinds de tussenstand die we na een week maakten. Nog altijd domineren de Utrechtse wijken de top-10, waarbij bewoners van Utrecht Noordwest, met name Zuilen en Ondiep, goed waren voor de meeste meldingen.Via het vuurwerkmeldpunt van RTV Utrecht konden deelnemers tussen 1 december en Eerste Kerstdag doorgeven waar in de regio het afsteken van vuurwerk tot overlast leidde. Het meldpunt is nu gesloten. De kaart geeft een indicatie van de grootste vuurwerkhotspots in onze provincie. Klik op de sterren en de ballen om te zien wat de melders hebben ingevuld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -