Kleine onvoldoende voor coronajaar 2020, licht optimisme in de goede voornemens

© Beeldbewerking RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de provincie Utrecht geven het afgelopen coronajaar een kleine onvoldoende. Dat blijkt uit een enquête van RTV Utrecht onder 1.400 respondenten.
Uit de antwoorden komt ook naar voren dat men licht optimistisch het nieuwe jaar inluidt. Vaccinaties spelen daarbij de hoofdrol. "Corona overkwam iedereen, maar je moet nu de positieve dingen eruit pakken", zo stelt een van de respondenten.

Rapportcijfer

We vroegen jullie in een vragenlijst om het jaar 2020 een rapportcijfer te geven. Wat betreft de beoordelingen is het stuivertje wisselen. Het aantal voldoendes en onvoldoendes is nagenoeg fifty-fifty.
Ik ben bang dat we hier nog erg lang last van zullen hebben.
Een respondent en ambulancebroeder uit Utrecht.
De meeste stemmen gingen uit naar een cijfer tussen de 4 en de 7. Buiten die marge werden er meer 1'en dan 10'en gegeven. Het gemiddelde van dit eindoordeel is een 5,3 geworden.

Licht optimisme

Uit de enquête blijkt ook dat de respondenten uit de regio licht enthousiast zijn over de komst van het coronavaccin. Daardoor wordt er voorzichtig alweer gekeken naar bijvoorbeeld vakanties, op een terras zitten of zorgeloze theaterbezoekjes, die veel mensen dit jaar hebben gemist.
Ik heb weer wat structuur aan mijn leven gegeven.
Jos uit Nieuwegein kon in 2020 meer zaken loslaten.
De prik komt als geroepen, want de negativiteit zit hem vooral in de aanhoudende maatregelen die niet op lijken te houden. Het vertrouwen dat mensen zich aan de regels kunnen houden neemt af en mentaal heeft het ook voor Utrechters zijn weerslag.

Zorg

Eén van de respondenten is een ambulancebroeder uit Utrecht, die niet met naam genoemd wil worden. Voor hem was het een turbulent jaar in de ziekenauto. 2020 krijgt van hem een 2 en hij maakt zich zorgen of men in 2021 zich nog steeds aan de coronaregels wil houden. "Ik ben bang dat we hier nog erg lang last van zullen hebben", zegt hij in een toelichting.
Hij geeft aan dat mensen door de lange duur van de pandemie de grip op de realiteit kwijtraken. "Er zijn mensen die de maatregelen nu allemaal gaan bagatelliseren, maar dat heeft geen zin."
Ik ben bang voor hoe dit psychisch z'n sporen achterlaat.
Ersin uit Utrecht maakt zich zorgen over de mentale gezondheid.
Naast een erg druk jaar op het werk raakt corona hem ook op persoonlijk vlak. "Ik heb een kind van 11 en daar kan je ook nergens meer mee naartoe", zegt de ambulancebroeder. Het thuis lesgeven was voor hem dan ook een zware dobber. "Maar goed, er is niks aan te doen."

Toekomst

Er leven meer zorgen over de jeugd, zo zegt respondent Ersin Fidan uit Utrechtse wijk Overvecht. Hij gaf in de enquête een 1 voor 2020. "Hoe zou de toekomst eruit zien voor hen?", licht hij toe. "Mijn eigen zoon heeft zijn mbo behaald in februari, maar door omstandigheden kreeg hij pas in oktober het bericht dat hij geslaagd was."
Thuiswerken gaf me meer energie en vrijheid.
Francine uit Houten stelt haar pensioen nog eventjes uit
In die tijd kon hij niet verder studeren of een baan zoeken omdat hij geen diploma had. Toen hij daarna werk vond moest hij alweer snel thuis aan de slag vanwege de lockdown. "Ik ben heel erg bezorgd zodra dit achter de rug is. Ik ben bang voor hoe dit psychisch z'n sporen achterlaat."
"Ik hoop dat als iedereen gevaccineerd is we weer normaal kunnen functioneren in de hele wereld", aldus Fidan.

Thuiswerken

De afgelopen tijd werd ook getekend door het thuiswerken. Voor de één was dat een vervelende ervaring en voor de ander gaf dat juist een impuls. Voor Francine Hoekstra uit Houten was het zelfs reden om haar pensioen in 2021 nog een tijdje uit te stellen. In de enquête gaf ze afgelopen jaar een 8.
"Voor mij pakte het heel positief uit, omdat ik nu ook aan mezelf toe kon komen", zegt ze. Francine werkt bij de Rabobank als managementassistent en dat kan prima thuis. "Op kantoor had ik het druk en nu verspreid ik dat meer over de dag. Dat geeft me meer energie en vrijheid."
Ze beseft zich dat ze bevoorrecht is met haar ruime voldoende voor 2020. Dat levert soms ongemakkelijke situaties op, omdat het verschil van ervaringen groot kan zijn met mensen in haar omgeving. "Als ik met collega's over 2020 praat dan let ik daar ook op", geeft ze aan.
We zochten twee mensen op die de enquête invulden.

Lessen

Tot slot Jos van Tessel uit Nieuwegein. Ook zij geeft het jaar een ruime voldoende omdat ze ondanks de omstandigheden ook persoonlijke lessen heeft geleerd. Vlak voor de coronacrisis maakte ze zich vaak zorgen over haar vader. Rond de uitbraak werd hij na een val overgeplaatst naar een zorginstelling.
"Door corona kon ik een tijdje mij vader niet meer zien", geeft ze aan in een toelichting. "Dat kon ik alleen maar accepteren en dan heb je als mantelzorger in een keer niks meer om voor te zorgen. Dat was heel raar."
Voor veel mensen was de sluiting van zorginstellingen een dieptepunt van 2020. Jos beleefde dat anders. Ze kon de zorg voor haar, die ze tot kort voor de crisis voor haar vader op zich nam, loslaten. "Hij werd gewoon verzorgd en dat ging goedkomen. En gelukkig gebeurde dat ook."
Ze benadrukt dat je in deze crisis de positieve momenten leidend moet laten zijn. "Ik ga 2021 op een relaxte manier in", aldus Jos. "Het was voor mij ook een tijd om naar jezelf te kijken, wat jezelf belangrijk vindt. Ik heb weer wat structuur aan mijn leven gegeven. Ik heb hobby's opgepakt en weer gezien wat echt belangrijk is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.