Van 'solidariteitskoelkast' tot 'Klinikastje': bij de Weggeefwinkel haal je gratis hygiëneproducten

© Weggeefwinkel Utrecht
UTRECHT - Mondkapjes, condooms, tampons en maandverband. Zomaar een paar broodnodige producten die alles bij elkaar best wat geld kunnen kosten. Geld wat niet iedereen altijd heeft. Vorig jaar leerden veel mensen de term 'menstruatiearmoede' kennen. Iets wat Wendie Verberne van de Utrechtse Weggeefwinkel aan het hart ging. Sinds vandaag hangt er daarom een 'Klinikastje' bij de winkel aan de Tweede Daalsedijk.
"Het idee is dat mensen die net even wat meer geld te besteden hebben om bijvoorbeeld een pakje maandverband of condooms te kopen, deze producten in het kastje leggen. Zodat de mensen die het nodig hebben het daar weer uit kunnen pakken", legt Verberne uit. "Ik denk dat de behoefte er is, en ik denk ook dat er heel veel mensen zijn die willen helpen."

Mondkapjes

De vrijwilliger speelde al langer met dit idee. "Vorig jaar kwam er in Schotland een wet dat ze deze producten gratis aan gingen bieden aan mensen. Daarover was veel te lezen in de pers, en kwam het ook weer in mijn bewustzijn dat dit probleem ook in Nederland speelt. En nu er ook zo'n grote behoefte is aan mondkapjes, dacht ik: dit is het moment om het gewoon te gaan doen. We doen het nu eerst als experiment. Als blijkt dat het een zooitje wordt, of er komt niets in of er gaat niets uit, dan kunnen we er altijd nog mee stoppen."

Solidariteitskoelkast

Het zogeheten Klinikastje wordt vergezeld door de eerder bedachte 'solidariteitskoelkast'. "Die staat ook buiten de winkel en daar kunnen mensen eten inzetten of juist weer uithalen. Dat bleek een groot succes, en hopelijk wordt dit nieuwe project dat ook!"
Het kastje is voor iedereen toegankelijk, op ieder moment van de dag, op de Tweede Daalsedijk 2A. "Het is spannend of het gaat werken", zegt Verberne. "Ik hoop dat de mensen die er gebruik van maken een mailtje willen sturen hoe het gaat. Mijn droom is dat er uiteindelijk door de hele stad van dit soort kastjes komen te hangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.