Konijnenziekte, vogelgriep en het coronavirus: Dierenambulance blikt terug op een bewogen jaar
VIJFHEERENLANDEN - De Dierenambulance Vianen en omstreken rukte nog nooit zo vaak uit als het afgelopen jaar, terwijl een flink deel van de vrijwilligers niet kon of mocht werken vanwege het coronavirus. Tel daar de vogelgriep en konijnenziekte bij op en het hectische jaar gaat met een onvoldoende de boeken in: "Ik geef een vijf."
"We rijden met vier auto's en werken normaal met 55 vrijwilligers. Maar een aantal vrijwilligers kon, mocht of durfde dit jaar niet te werken vanwege het coronavirus. We hebben het met ongeveer dertig vrijwilligers moeten doen terwijl we 7126 ritten hebben gemaakt. Dat waren er vorig jaar 5026", vertelt vrijwilliger Gerrit de Boom.
Myxomatose en vogelgriep
Voor de stijging in het aantal ritten heeft De Boom een aantal verklaringen. Zo gingen er honderden konijnen dood aan de ziekte myxomatose. "Dat is echt een inbreuk geweest op onze organisatie. We hebben in natuurgebied Middelwaard in Vianen 1200 dode konijntjes opgeraapt. In Lexmond, Leerdam en Gorinchem nog een aantal. Dat was echt een aanslag."

De ziekte komt volgens De Boom elk jaar wel voor, maar zo heftig als in 2020 heeft hij het nog nooit meegemaakt. "Ze sterven niet van de ziekte maar van een longontsteking die ze erbij krijgen. Je weet dat het gebeurt, maar het blijft vervelend om te zien. Als wij er 1200 ophalen, betekent het dat er nog veel meer onder de grond liggen."
Niet veel later ging een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep rond. De Boom verwacht dat ze hier nog zeker tot maart volgend jaar maart druk mee zijn.
Daarnaast verwacht hij vaak te moeten uitrukken omdat veel huishoudens een huisdier hebben aangeschaft.: "Veel mensen werken thuis en hebben een hond of kat genomen. Wat gebeurt er als iedereen weer aan het werk gaat? Ik denk dat we daar zeker mee te maken krijgen."
Optimistisch
Toch gloort er ook hoop aan de horizon. Begin januari start de vaccinatie in de regio Utrecht en er huppelen weer gezonde konijntjes rond. "Na twee keer nachtvorst was de myxomatose voorbij. Als ik zie hoe veel impact dit jaar op mensen heeft gemaakt geef ik een vijf. Maar qua rollercoaster een tien", besluit De Boom.