UMC begint met test nieuw coronavaccin in provinciehuis Utrecht

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het UMC Utrecht is vandaag in het provinciehuis gestart met het testen van een nieuw coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Net als het al goedgekeurde vaccin van Pfizer is dit ook een van de zes vaccins die het kabinet via de Europese Unie heeft besteld.
"Het is belangrijk dat dit vaccin heel snel en goed wordt onderzocht, want het is een van de vaccins waar Nederland er veel van heeft ingekocht", stelt Marc Bonten, microbioloog van het UMC en lid van het Outbreak Management Team. In totaal gaat het om 8,8 miljoen doses, waarmee 4,4 miljoen Nederlanders in twee keer gevaccineerd kunnen worden.
UMC start onderzoek nieuw coronavaccin in provinciehuis

UMC is eerste ziekenhuis dat test

Het UMC Utrecht is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat begint met testen. "Waarschijnlijk gaan we dit onderzoek met vijf centra doen. Hoeveel dat per centra worden zien we de komende weken en maanden", aldus Bonten.
Vandaag beginnen vier proefpersonen met de test, maar het aantal zal de komende weken per dag verder oplopen. "Er wordt gekeken of ze echt wel mee kunnen doen aan het onderzoek, daar geven ze dan nog eens toestemming aan en dan wordt het vaccin of placebo toegediend. Daarna wordt gekeken hoe ze erop reageren, mogen ze naar huis en worden ze nog een aantal keer gezien."

Goedkeuring

In totaal moeten in de zogenoemde 'fase 3 studie' over de hele wereld 36.500 mensen getest worden, waarvan 2000 in Nederland. Daarvan krijgt de helft het vaccin daadwerkelijk toegediend en de andere helft krijgt een placebo. Het vaccin wordt in twee doses toegediend. Tussen de eerste en de tweede dosis zit vier weken.
Het vaccin lijkt op dat van Pfizer en Moderna en gebruikt mRNA-technologie. Daarbij worden kleine vetbolletjes met genetisch materiaal van het virus ingebracht, waarna het lichaam het corona-eiwit als lichaamsvreemd ziet en daardoor afweercellen activeert om antistoffen te produceren. Zo wapent het eigen afweersysteem zich tegen het virus.
Op dit moment hebben 1500 Nederlanders zich aangemeld voor het onderzoek, dus er zijn in ieder geval nog 500 proefpersonen nodig. Naar verwachting wordt het CureVac-vaccin in het tweede kwartaal van 2021 door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeeld. Het Pfizer-vaccin werd een week geleden goedgekeurd en het EMA buigt zich op 6 januari over dat van Moderna.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.