Digitale festivals, sterretjes en online vuurwerk knallen: zo vieren we de jaarwisseling in coronatijd

PROVINCIE UTRECHT - Geen uitbundige feesten in de stad, geen thuisfeestjes met vrienden en al helemaal geen vuurwerk dit jaar. Het lijkt misschien een saaie jaarwisseling te worden door de uitbraak van het coronavirus, maar niks is minder waar. Er is nog genoeg mogelijk en wij hebben alle tips en trics op een rijtje gezet om er toch een spetterend uiteinde van te maken.
Alleen sterretjes zijn dit jaar toegestaan
Alleen sterretjes zijn dit jaar toegestaan © Free-Photos, Pixabay
Belangrijkste corona-feestregels

- Maximaal 2 bezoekers, kinderen tot en met 12 tellen niet mee.
- Kies het huis met de grootste kamer, waar je goed kan luchten en bezoek het minst ver hoeft te reizen.
- Maak duidelijke afspraken over gedragsregels zoals afstand houden.
- Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes.

Digitale festivals

40 "dikke streams" en meer dan 250 artiesten die een optreden verzorgen. Dat klinkt als een feest dat je niet wil missen en dat is precies de reden dat De Bilt het digitale festival goodbye2020.nl promoot.
Het duurt van 17.00 tot 05.00 uur en is gratis vanuit de huiskamer te bezoeken. Het is opgezet door Maarten Schulz, grondlegger van het online festivalplatform Follow the Beat. "Met het toenemend aantal besmettingen, vroeg ik mij af hoe wij met ons platform en met de festivalsector mensen kunnen motiveren om thuis te blijven. Zo ontstond het idee om zoveel mogelijk artiesten, festivals en clubs online samen te brengen."
De Rijksoverheid en veel gemeenten zoals De Bilt hebben dus het initiatief van Follow the Beat stevig omarmd. "We delen dat heel graag op onze kanalen omdat we willen dat iedereen thuisblijft. Met name de jongeren natuurlijk", zegt Anna Fallon, communicatieadviseur bij gemeente De Bilt.
Veenendaal zet dj en plaatsgenoot Nicky Romero in. De muziek van de Veenendaler is natuurlijk wereldberoemd en populair.
Hij heeft een speciale set gemaakt voor oud en nieuw en de gemeente hoopt dat veel jongeren daardoor thuisblijven. Want hoe cool is dat als Romero speciaal voor jou iets maakt?! De virtuele (vooraf opgenomen) show wordt tijdens de jaarwisseling gestreamd vanaf het kanaal van Nicky Romero.
Nicky Romero vertelt over zijn eindejaarsshow
Ook in de stad Utrecht zijn er allerlei initiatieven om toch wat leuks te maken van oud en nieuw. Zo heeft TivoliVredenburg een digitale eindshow gemaakt. Met NYE - The Home Show, hopen ze een grote groep aan te spreken die normaal naar het Utrechtse poppodium zou komen.
"TivoliVredenburg is een plek die mensen met elkaar verbindt. Als dat niet in het echt kan, doen we dat virtueel. Een moment als oudjaarsavond, zeker na een bizar jaar als dit, is dan extra belangrijk", zegt Michiel Peeters, programmeur nachtprogramma bij TivoliVredenburg.
Dj ST. Paul werkt mee aan de avond en hij is maar wat blij dat hij eindelijk weer wat kan doen: "Het meeste mis ik juist het gevoel met z'n allen 1 zijn in de nacht in een bepaalde sfeer. Ik ben wel een hippie die er gelukkig van wordt als er veel verschillende mensen gelukkig naar buiten gaan en alles hebben kunnen vergeten voor een avond. Als je daar heel klein element van kan recreëren, zou dat echt geweldig zijn."
Maar de Utrechtse dj erkent ook dat het een lastige klus is. "Het is heel moeilijk om dat gevoel helemaal 1 op 1 over te brengen. Het is eigelijk onmogelijk om het gevoel dat je hebt als je uitgaat, volledig over te brengen. Je moet met een andere insteek erin gaan. Billie Eilisch is wat dat betreft een inspiratiebron; vanwege het visuele aspect van haar shows. We hebben niet het budget van Billie maar we doen echt ons best om ook iets moois neer te zetten."

Geen vuurwerk

Voor de één is het een groot drama en de ander maalt er niet om: het vuurwerkverbod. Maar hoe je het went of keert, een knalfeest is dit jaar uitgesloten. En als het aan minister Grapperhaus ligt, moeten we er eigenlijk ook niet over zeuren.
Het vuurwerkverbod in een notendop

- Het is alleen van kracht tijdens de aankomende jaarwisseling.
- Al het consumentenvuurwerk mag niet worden afgestoken. Gaat bijv om: fonteinen, grondtollen, mijnen en draaizonnen.
- Wat mag er wel? Nou dat zijn bijvoorbeeld: sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, confettibommen en grondbloemen.

Volgens hem is het verbieden van "dat knalfeestgedoe" echt niet zo'n opoffering: "Als we dat al niet kunnen opbrengen. Het is een klein offer. We moeten accepteren dat deze jaarwisseling anders gaat zijn dan normaal. Het is een beetje een oorlogsjaar."

Iets anders dan vuurwerk

Er zijn alternatieven om er toch een spetterende jaarwisseling van te maken. Je kunt dan denken aan sterretjes, Bengaalse fakkels of toch het aansteken van een vuurkorf.
Maar wil je nou toch persé geld uitgeven aan vuurwerk en mooie knallen zien? Dat kan dat zeker door het bestellen van een digitaal vuurwerkpakket waardoor je ook meteen het goede doel steunt.
"Op oudjaarsdag brengen alle kopers hun virtuele vuurpijlen en fonteinen tot ontploffing via social media, om zo een virtuele vuurwerkshow te ontketenen. Door het bestellen doe je meteen een donatie aan de deelnemende goede doelen zoals Stichting Vluchteling, Simavi, HandicapNL, Stichting Aap en Nationaal Fonds Kinderhulp. Vandaar de naam: Supergoed Vuurwerk", aldus woordvoerder Marieke Hulsbos.
Sterretjes aansteken mag aankomende jaarwisseling wel.
Sterretjes aansteken mag aankomende jaarwisseling wel. © Pixabay

Carbidschieten

Het is een echte traditie in het oosten van Nederland, maar ook in de provincie Utrecht is het in sommige (buiten)gebieden een echte happening geworden. En het mag dit jaar wel gewoon doorgaan van het kabinet want: carbid is geen vuurwerk.,
Hoewel het van Den Haag mag, kan iedere gemeente voor zich bepalen of carbidschieten mag. In de regio Utrecht lopen de meningen daar over uiteen.
Zo is het in Baarn bijvoorbeeld verboden net als in Houten en Soest. In Bunnik, Eemnes, Bilthoven en Wijk bij Duurstede hebben carbidschieters onder voorwaarden wel groen licht van de gemeente. Utrecht heeft geen signalen dat er plannen zijn om te knallen in de stad, daarom is er nu ook nog geen beleid.
Carbidschieten in Eemnes.
Carbidschieten in Eemnes. © AS Media

Politie rekent op onvoorspelbare jaarwisseling

En dat is niet voor niks zegt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. Agenten houden met alle scenario's rekening omdat ze merken dat mensen de coronaregels echt zat zijn: "de lontjes worden korter."
Oud en Nieuw bestempelt de politie altijd al als een "hoog-risico-gebeurtenis", maar dit jaar is het een extra uitdaging door ook het vuurwerkverbod. De politie is van plan te gaan controleren bij feestjes waarbij mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden.
Bij verstoringen van de openbare orde en als geweld tegen hulpverleners wordt gebruikt, zal de politie optreden, zegt de korpschef. Agenten kunnen dan mogelijk overgaan tot het trekken en gebruiken van hun dienstwapen.

Oliebol, de snack met oud en nieuw

Wat is het ideale recept om zelf oliebollen, krentenbollen of appelflappen te maken? Dat is een vraag die we moeilijk kunnen beantwoorden. Er zijn vele smaken en natuurlijk ook vele voorkeuren.
Navraag bij enkele oliebollenbakkers in de regio geeft ook geen duidelijkheid omdat ze hun recept niet willen prijsgeven. Velen zijn ook kermisexploitant en hebben een paar moeilijke maanden achter de rug omdat heel het kermisseizoen in het water is gevallen.
"Ik ben tegen het thuis oliebollen bakken en ik hoop dat mensen ze gewoon bij de oliebollenkraam gaan kopen omdat ze zo ook de lokale ondernemer steunen", aldus een oliebollenbakker uit Mijdrecht.

Boodschappen doen

Wie op oudejaarsavond nog bedenkt dat de poedersuiker of de champagne op is, zal goed moeten zoeken. Slechts 10 procent van de supermarkten is nog open na 19:00 uur. Dat is het tijdstip dat ze volgens de winkeltijdenwet moeten sluiten op de laatste dag van het jaar.
Hoe anders is dat op 1 januari: meer dan 40 procent van de supermarkten is open op nieuwjaarsdag. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.