Grote actie tegen drugscriminaliteit: tien dealers voor de rechter

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT/IJSSELSTEIN - In de Utrechtse rechtbank staan vandaag en morgen tien mannen terecht voor drugsdealen. Ze zijn eerder deze maand opgepakt bij een grote politieactie in Utrecht. Honderden klanten werden vervolgens door de politie benaderd met een sms-bom. Het was onderdeel van een grotere actie van onder andere de gemeente Utrecht en het Openbaar Ministerie om drugscriminaliteit tegen te gaan.
Ruim 500 mensen klikten op de link in het smsje van de politie, waarvan de klanten dachten dat het van hun dealer kwam. Wie erop klikte, kreeg een waarschuwing van de politie. Die liet weten dat de dealer voorlopig vast zit en dat de gebruikers hulp kunnen krijgen als ze verslaafd zijn.

Vier maanden celstaf

De eerste dealer kreeg vandaag gelijk zijn straf te horen van de rechter: vier maanden gevangenisstraf. De man vertelde vandaag in de rechtbank dat hij geen werk had en tot voor kort flink in de schulden zat. Hij zei dat hij de dealertelefoon net had overgenomen van iemand anders en dat hij voor ongeveer 6000 euro aan drugs had verkocht in een maand tijd.
Het Openbaar Ministerie wil met deze actie niet alleen drugsdealers van de straat halen, maar ook jongere jongens laten zien wat er met je gebeurt als je gaat dealen. De politierechter legde de andere verdachten twee tot zes maanden celstraf op.

'Brede aanpak'

De actie komt voort uit de aanpak van ondermijning, die zich in onze regio voornamelijk richt op drugsgerelateerde criminaliteit. In de Utrechtse wijken waar dit probleem zich manifesteert, met name in Utrecht Zuid, is een zogenoemde brede aanpak ontwikkeld door gemeente, politie, Belastingdienst en OM.
Scholen, ouders, hulpverleners, jongerenwerkers en buurtbewoners doen mee om jongeren weg te houden of weg te halen uit de drugscriminaliteit. Bijvoorbeeld door middel van lesprojecten, opvoedcursussen en een speciaal arbeidsbureau voor jongeren die moeite hebben met het vinden van een baan. Het doel is afstraffen van verkeerd gedrag en belonen van goed gedrag.

Grote actie

De vermoedelijke drugsdealers die vandaag voor de rechter staan, werden bij een grote actie in de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Hoograven en Rivierenwijk tussen 14 tot 16 december opgepakt. Eerder deze maand werden nog eens vier andere verdachten in soortgelijke onderzoeken aangehouden. Het gaat vooral om jonge verdachten, degenen die deze week op zitting staan zijn tussen de 18 en 31 jaar.
Morgenmiddag worden de zaken tegen vijf andere verdachten behandeld. De overige verdachten zullen de komende maanden worden gedagvaard en berecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.