Gebiedsverbod voor relschoppers Zuilen

UTRECHT - In de Utrechtse wijk Zuilen-Oost kunnen mensen die onrust veroorzaken, vanaf donderdag een gebiedsverbod krijgen.
Burgemeester Aleid Wolfsen heeft vijf plekken in Zuilen aangewezen. Bij onrust kan de politie iedereen in de wijk verplichten daar tijdelijk niet te komen. Wolfsen hoopt dat het gebiedsverbod niet noodzakelijk blijkt te
zijn. Volgens de burgemeester kan het echter een middel zijn om de orde en rust in een wijk te herstellen.
In Zuilen-Oost geldt ook al een samenscholingsverbod voor een specifieke groep van 27 jongeren. Mensen die het gebiedsverbod overtreden, worden aangehouden en vervolgd door het Openbaar Ministerie. In Zuilen zorgt een groep jongeren voor overlast. Eerder dit jaar werd een transseksueel weggepest uit de wijk.
Volgens Arie Voorburg, als adviseur stedelijke vernieuwing verbonden aan de adviesorganisatie Arcadis, zal het gebiedsverbod enkel effect hebben op de korte termijn. "Eigenlijk werkt het heel simpel. De problemen zullen zich waarschijnlijk verplaatsen naar een ander deel in de stad."
Voorburg zegt dat de gemeente wel een belangrijk signaal afgeeft naar de bewoners in de bewuste wijk. "Overlast wordt weggenomen en bewoners die overlast van deze jongens hebben, krijgen het gevoel dat hun problemen serieus worden genomen."
De adviseur zegt dat de jongens die de overlast veroorzaken, totaal geen toekomstperspectief hebben en dat de overlast die ze veroorzaken, een uiting van verzet en frustratie is. "Ze zijn moedeloos en hebben geen enkele aansluiting met de maatschappij", legt Voorburg uit. "Deze jongens moeten steun en onderwijs worden
aangeboden."
Voorburg geeft toe dat een deel van de jongens in geen enkel traject meer te krijgen is. "Van deze groep moeten we asociaal gedrag niet accepteren." Voorburg adviseert de problemen al vanaf de basisscholen aan te pakken. "We moeten ervoor zorgen dat de instroom naar deze overlastgevende groepen stopt."
De gebiedsaanwijzing in de Utrechtse wijk Zuilen loopt tot 25 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.