Inspectie dreigt commerciële coronatester in Utrecht met dwangsom

© Pixabay
UTRECHT - Het bedrijf Coronatestservice (Q-COMED BV), met onder meer een locatie in het Utrechtse Leidsche Rijn, heeft zich opnieuw niet gehouden aan hygiënerichtlijnen. Als de commerciële coronatester zijn zaakjes niet op orde brengt, volgt een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro.
De inspectie waarschuwde het bedrijf begin vorige maand ook al omdat er risico's waren voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Coronatestservice kreeg toen twee weken de tijd om verbeteringen door te voeren. Na het aflopen van die termijn ontdekte de inspectie dat nog steeds niet op alle punten verbeteringen waren.

Schoonmaken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert onder meer dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. Medewerkers doen dat zelf, maar ze krijgen geen duidelijke instructies.
Verder bleek bij controles in Utrecht en Almere dat er geen apparaat beschikbaar was om ruimtes te ontsmetten. Het gaat om een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers alsnog niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken. Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten.
Maar de inspecteurs vonden nog meer problemen. Zo zitten alle geteste personen in Badhoevedorp op dezelfde stoel, zonder dat daar een papier op is gelegd. De stoel is bovendien moeilijk te reinigen. Daardoor bestaat het gevaar dat juist de teststoel een bron van besmetting wordt. Verder gebruiken de testers het testmateriaal niet zoals op de handleiding staat. Ook worden de antistoftesten niet volgens de handleiding gebruikt. Er is inmiddels wel een arts betrokken voor de medisch-inhoudelijke zaken, dat was vorige maand nog anders.

Last onder dwangsom

De zogeheten last onder dwangsom is op 14 december opgelegd en kan nu pas naar buiten worden gebracht. Coronatestservice had tot afgelopen maandag om te voldoen aan de eisen. In de komende weken controleert de inspectie of dat is gebeurd. Zo niet, dan moet het bedrijf de dwangsom betalen.
Vorige maand werd Q-COMED BV ook al op de vingers getikt door de Inspectie. Volgens de rapportage liepen mensen die een coronatest afnamen en de mensen die getest werden toen het risico om anderen te besmetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.