450 ton vuurwerk in het magazijn, maar alleen sterretjes mogen over de toonbank: 'Echt een ramp'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Op de toonbank geen grote flitstabletten, grondtollen, mijnen of draaizonnen. Wel: sterretjes, knalerwten, kerstcrackers en confettibommen. Vanaf vandaag zou het grotere vuurwerk eigenlijk verkocht worden tijdens de start van de jaarlijkse vuurwerkverkoop. Door het verbod zit dat er dit jaar niet in. Toch staat bij vuurwerkverkoper Gert Breeschoten uit Veenendaal de lopende band aan en gaan er nog aardig wat pakketten aan vuurwerk de deur uit.
"Wij verkopen alleen categorie 1 vuurwerk", vertelt Breeschoten, doelend op het kleine spul. Normaal beslaat dat soort vuurwerk zo'n twintig procent van de gehele verkoop, dit jaar is het de hoofdzaak geworden. Het grotere vuurwerk, dat pas op de laatste drie dagen van het jaar verkocht mag worden, blijft een jaar in het magazijn liggen. In het geval van Breeschoten gaat dat om 450 ton aan vuurwerk. In Duitsland ligt nog eens 2,5 miljoen kilo opgeslagen.
Normaal verkoopt Breeschoten in totaal zo'n drie miljoen kilo aan vuurwerk per jaar. Breeschoten: "Mede door de verkoop van categorie 1 vuurwerk houden wij ons hoofd dit jaar boven water. Maar het is echt een ramp, een heel slecht jaar."

Weinig begrip

De overheid besloot tot het vuurwerkverbod dit jaar om de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en andere hulpverleners te verlichten. Op vrijdag 13 november kwam het kabinet met dat nieuws. "Toen werd ik even niet goed", zegt Breeschoten. "Het is heel ingrijpend, wij leven het hele jaar naar de vuurwerkverkoop toe. Dat is ons hoofdinkomen. Dus als je dat hoort, dan stort je wereld in."
Breeschoten heeft weinig begrip voor het verbod. "Dat stukje over de zorg ontlasten, snap ik niet", vertelt hij. "Er gebeuren wel ongelukken met het vuurwerk dat wij verkopen maar dat beperkt zich tot 45 opnames in de ziekenhuizen. Dat betekent 0,75 persoon per ziekenhuis. Dat kun je niet spreken van extra druk op de zorg. Dat vind ik een onzin argument."
Uit cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) blijkt dat er tijdens de vorige jaarwisseling zich 396 mensen met vuurwerkletsel hebben gemeld bij de spoedeisendehulpafdeling van een ziekenhuis. Bij de huisartsenposten (HAP's), die de minder ernstige gewonden behandelen, meldden zich zo'n 800 patiënten.
Ondanks dat hij geen zwaar vuurwerk mag verkopen, hoort Breeschoten al wekenlang knallen in zijn buurt. "Mensen die perse vuurwerk willen hebben, komen er echt wel aan", merkt hij op. Sinds een aantal weken worden bij de grens busjes aangehouden om te controleren of Nederlanders illegaal vuurwerk kopen in het buitenland. Volgens Breeschoten zijn vooral de Oostbloklanden populair om vuurwerk te halen. "Maar die mensen die dat willen, zijn er allang geweest. Ze staan nu te controleren, maar ze zijn echt te laat."

Beperkt feestje

Breeschoten is ondanks alles positief gestemd over de jaarwisseling. Hij verkoopt dubbel zo veel licht vuurwerk als normaal. "Vooral de jeugd vindt dat vuurwerk leuk." Als voorbeeld noemt hij een lichtere versie van een grondtol. Normaal werkt die 15 seconden, en nu 7,5 seconden. "Het feestje is dus wat beperkter, maar je kunt wel een feestje bouwen."
Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) noemt 2020 een verloren jaar als het gaat om de vuurwerkbranche. Niet alleen zorgt het vuurwerkverbod momenteel voor nagenoeg geen omzet, het duurt waarschijnlijk ook nog tot maart voordat de regelingen die nu voor ondernemers in de vuurwerkbranche worden uitgewerkt in effect treden, zegt voorzitter Marcel Teunissen.

Het kabinet besloot in november tot een compensatieregeling van 40 miljoen euro voor de sector, maar die dekt volgens de branche bij lange na de kosten niet.

Luister hier naar de vuurwerkhandelaar.
Vuurwerkhandelaar over licht vuurwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.