RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ondernemers in de bres voor windmolens in Renswoude: 'Ik heb een brede rug, en die heb je nodig ook'

RENSWOUDE - In Renswoude is een netwerk van ondernemers bezig om één of meer nieuwe windmolens te realiseren. Waar ze komen is nog de vraag maar het doel staat voor hen vast: zoveel mogelijk van de opbrengsten terug laten vloeien naar de bewoners en lokale investeerders, zodat het geld en de energie in de regio blijft. Een ander bijkomend effect is dat de grote energiereuzen als Vattenfall en andere buitenlandse investeerders daarmee op afstand blijven.

Een ambitieuze klus, die naarmate de tijd vordert steeds meer verzet uit de buurt met zich meebrengt. RTV Utrecht sprak met initiatiefnemer Kees Bos over de beweegredenen van deze ogenschijnlijke ondankbare taak. "Als je niets doet zal de hogere overheid ingrijpen en dat zijn geen loze dreigementen."

Duizenden kopjes koffie
Kees Bos is één van de oprichters van het besloten vennootschap InnoWind BV. Hij is daarnaast een lokale ondernemer in Renswoude en de voorzitter van de ondernemersvereniging. In die hoedanigheid is hij ook betrokken bij de goed draaiende economische regio FoodValley. Oftewel: iemand met een groot netwerk.

Het is niet de vraag of het gaat gebeuren, maar met wie en hoe het gaat gebeuren."
Kees Bos

Bos heeft zich voor dit project al anderhalf jaar ondergedompeld in de wereld van duurzame energie en is er heilig van overtuigd dat zij als ondernemers deze klus moeten klaren. Naar eigen zeggen drinkt hij 'duizenden kopjes koffie' met inwoners om de hakken voor groene energie uit het zand te halen. "Ik hoor nu al dat mensen heel erg boos op mij zijn", zegt Bos.

Hij snapt dat windmolens veel verzet met zich meebrengen, maar de politiek is inmiddels zo ver dat er volgens hem geen weg meer terug is. "Op zich is die boze reactie heel goed te begrijpen, alleen ik hoop dat de mensen ook beseffen dat dit proces al heel lang loopt. Het is niet de vraag of het gaat gebeuren, maar met wie en hoe het gaat gebeuren."

Enorme gevolgen
Hij doelt daarmee op het Klimaatakkoord dat in 2019 werd opgezet. De Regionale Energiestrategie (RES), met tientallen nieuwe windmolens en zonneweides in de regio Utrecht, is daar een direct gevolg van. Ook daarvoor gebeurde volgens Bos al genoeg. Met de handtekeningen van wereldleiders in Parijs in 2015 zouden meer windmolens geen verrassing moeten zijn voor mensen in Nederland.

Hoewel Bos de kar nu trekt om windmolens te regelen, geeft hij toe dat wethouder Sander van 't Foort hem van het nut heeft moeten overtuigen. Zonneweides zijn in Renswoude door de raad geblokkeerd, kernenergie is niet snel genoeg beschikbaar waardoor de witte wieken als enige optie overblijven.

De energietransitie vraagt investering, en pas later verdien je daar geld mee."
Jan Rotmans, hoogleraar energietransitie

"Dit heeft enorme gevolgen voor een woonomgeving van mensen. Dan denk je: ja moet dit?", aldus Bos over zijn eerdere twijfels.

De wethouder heeft meerdere keren hem op het hart gedrukt dat er geen weg meer terug is. "Daar verdient hij echt een pluim voor", aldus de ondernemer. "Want op het moment dat het dan tóch gaat gebeuren, laten we dan kijken wat kunnen we er voor Renswoude uithalen. Zo sta ik er nu ook in."

Fantastisch
Hoogleraar energietransitie Jan Rotmans noemt het initiatief van Kees Bos fantastisch, al is het niet uniek. Ook in andere delen van Nederland ziet hij dit soort projecten steeds vaker. Als het geld dat de groene energie oplevert binnen een gemeenschap als Renswoude blijft zorgt dat voor het broodnodige draagvlak.

"Buitenlandse investeerders kijken puur en alleen maar naar financieel rendement", aldus Rotmans. "Dat gaat ten koste gaat van de natuur en de leefomgeving en daar hebben ze maling aan. Dat kan niet, dat leidt tot vervreemding en tot meer weerstand in de omgeving."

Wij gaan er misschien ook veel geld mee verliezen."
Kees Bos

Rotmans zegt ook dat zelf windmolens regelen niet meteen voor iedereen is weggelegd. "De energietransitie vraagt investering, en pas later verdien je daar geld mee. De kosten gaan wel voor de baten uit."

Als de molen er eenmaal staat, kunnen meer mensen mee-investeren, en dus ook meeverdienen voor kleinere bedragen. Volgens Rotmans gaat dat om mensen uit de middenklasse of misschien wel aan de onderkant daarvan. "Dat kan al vanaf elke honderden euro's."

'Zakkenvullen'
Kees Bos, als mede-initiatiefnemer, steekt het niet onder stoelen of banken dat InnoWind er mee gaat verdienen. "Maar wij gaan er misschien ook veel geld mee verliezen", benadrukt de ondernemer stellig.

Een groot deel van de opbrengst kan je verdelen aan omwonenden en aan een corporatie"
Kees Bos

Hij krijgt regelmatig het verwijt zijn zakken te vullen ten koste van de leefomgeving. Maar volgens hem zou dat wel een hele risicovolle gok zijn van meerdere tonnen. "Het feit is wel dat InnoWind heel veel geld moet investeren, en er is absoluut nog geen enkele zekerheid is dat die vergunning ook aan ons verleend wordt."

Mocht de rechter en de raad uiteindelijk akkoord zijn dan is het doel om een energiecorporatie op te richten en het geld naar Renswoude en omwonenden van de windmolens terug te laten vloeien. "Zeker, wij moeten wel ons geld terugkrijgen en de mensen die daar risicovol geld in gestopt hebben mogen daar wel een normaal rendement op hebben", aldus Bos. "Maar daarnaast blijft nog een groot deel over dat je kan verdelen aan omwonenden en aan een corporatie."

Groeiend verzet
Inmiddels lijken er steeds meer mensen in de omgeving zich te keren tegen Bos zijn moleninitiatief. Volgens hem zijn er ook steeds meer appgroepjes waarin mensen zich verenigen. "Maar ik heb een brede rug, en die heb je nodig ook. Want je gaat het over je heen krijgen."

Tegelijkertijd motiveert het Bos des te meer om zijn plan te doen slagen, al is die uitkomst allerminst zeker. Iedereen die twijfel heeft is van harte welkom om met hem in gesprek te gaan. Naar eigen zeggen werkt dat meestal verhelderend.

"Kom langs voor een bak koffie en dan wil ik heel graag uitleggen wat de achterliggende gedachte is en hoe we het doen", aldus de ondernemer. "Vaak draaien mensen dan wel bij."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -