Gevangenis- en werkstraffen geëist tegen vechtende broers in bowlingcentrum Maarssen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MAARSSEN/LOENEN AAN DE VECHT - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de jongste van drie vechtende broers drie maanden de gevangenis in voor een mishandeling in januari van dit jaar. Om te voorkomen dat de andere twee broers hun baan kwijtraken, eiste het OM vandaag tegen hen een taakstraf van 180 uur.
Op vijf januari eindigt een avondje stappen bij Bison Bowling in Maarssen voor één man met een blauw oog en een bloedneus. Na een aanvaring met de drie broers uit Loenen aan de Vecht is zijn dure trui gescheurd en is zijn bril kapot. Maar over hoe dat nou precies komt, worden de verdachten en de officier van justitie het vandaag niet eens.

Eén klap en een duw met de voet

"Ik heb hem één klap gegeven nadat hij mij eerst duwde," zegt Bas S. tegen de rechter. "Laat het er twee zijn geweest. Maar echt niet meer." En ook van schoppen is volgens de verdachte geen sprake. "Dat was meer een duw met mijn voet."
Maar verschillende getuigen zeggen wat anders. Eén getuige ziet de mannen meerdere klappen en schoppen uitdelen en een andere getuige heeft het zelfs over een high kick tegen het hoofd.
Rutger S. geeft bij de rechter toe dat hij het slachtoffer in een wurggreep nam. "Maar dat deed ik om hem weg te halen. Ik wilde het vechten stoppen. Ik heb namelijk een hekel aan geweld."
Die laatste opmerking kan rekenen op gefronste wenkbrauwen bij één van de rechters. Getuigen verklaren namelijk bij de politie dat ze gezien hebben hoe Rutger S. het slachtoffer in het gezicht schopt wanneer hij op wil staan. Maar volgens de verdachte hebben ze het mis. "Ik heb hem niet aangeraakt."

Weinig berouw

De officier van justitie neemt het de mannen erg kwalijk dat ze geen spijt lijken te hebben van wat er is gebeurd. "Dit was geen klein opstootje. Dit is grof geweld. Ik voel heel weinig verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Ik voel geen excuses en geen spijt. En dat vind ik heel kwalijk."
Omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak voor de rechter is gekomen en omdat ze niet wil dat de twee oudste broers hun baan verliezen, eist ze tegen hen een flinke taakstraf.

Taakstrafverbod

De jongste broer komt er slechter vanaf als het aan de officier van justitie ligt, ook al lijkt zijn aandeel in het gevecht kleiner te zijn. Omdat hij een strafblad heeft voor huiselijk geweld en daar ook een taakstraf voor heeft gekregen, is er bij hem sprake van het taakstrafverbod. Dat betekent dat de rechter hem geen taakstraf op kan leggen voor een nieuw geweldsdelict binnen vijf jaar na de vorige veroordeling. De officier van justitie eist dan ook een gevangenisstraf van vijf maanden tegen hem, waarvan twee voorwaardelijk.
De advocaat van de man is het daar absoluut niet mee eens. "Hier zit een jongen die van ver is gekomen. Zijn moeder is verslaafd geweest en zijn vader is overleden. Hij heeft zijn ouderlijk huis kort en klein geslagen en daar is hij voor gestraft. Zijn broers krijgen nu van het OM een kans, maar Jebbe niet omdat hij een strafblad voor geweld heeft. Ik vraag de rechter daarom om een voorwaardelijke taakstraf op te leggen of één dag gevangenisstraf als het taakstrafverbod volgens u geldt."
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.