Boeren willen vrijstelling van btw op duurzame producten

UTRECHT - Boerderijwinkels willen vrijstelling van btw op duurzame producten, blijkt uit een rondgang van de Natuur en Milieufederaties (NMF's). De tweehonderdvijftig aangesloten boeren roepen samen met de NMF's minister Schouten op om duurzame landbouw op de lange termijn te stimuleren. Een verlaging van het btw-tarief zou hieraan kunnen bijdragen volgens boer Jacob Bleeker. "Er zitten misschien wat fiscale haken en ogen aan maar het lijkt mij een goed idee."
Boer Jacob Beeker en Mattheus Bleijenberg in boerderijwinkel Eyckenstein
Boer Jacob Beeker en Mattheus Bleijenberg in boerderijwinkel Eyckenstein © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
Duurzame producten zijn vaak duurder omdat het meer landoppervlakte, meer werk en meer tijd kost. Daarom willen de Natuur en Milieufederaties dat duurzame producten vrij worden gesteld van btw. De btw op vervuilende producten moet verhoogd worden "dan kost het de overheid ook niks", legt Mattheus Bleijenberg van de NMF's uit. "Die vervuilende producten moeten duurder worden zodat de consument gaat kiezen voor de mooie producten."

Dubbele omzet

De enquête laat zien dat driekwart van de boerderijwinkels er klanten bij kregen tijdens de coronacrisis. "Sommige maanden van dit jaar hebben we dubbele omzet gedraaid, binnen dezelfde openingstijden dus dat is echt fors meer", zegt Jacob. De nieuwe klanten ontwijken drukke supermarkten en kiezen bewust voor duurzame streekproducten. "En het is iets wat nog kan als er beperkingen zijn, dat speelt ook mee", zegt de boer.
Om nog meer klanten naar landwinkels te trekken willen de NMF's snel een verlaging van het btw-tarief. Bleijenberg stelt voor om eerst alle biologische producten naar nul procent te brengen. "Vervolgens kun je kijken naar boeren die het op een goede en lokale manier werken." De NMF's overwegen een petitie te starten om aandacht te vragen van de Tweede Kamer.
Boerderijwinkels populair tijdens coronacrisis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.