Utrechtse jongen ten onrechte geregistreerd als 'kind met onbekende nationaliteit'

Dit is niet Denny, de jongen uit het artikel.
Dit is niet Denny, de jongen uit het artikel. © Unsplash
UTRECHT - De in Utrecht geboren Denny, die een Chinese moeder heeft, is ten onrechte geregistreerd als "kind met onbekende nationaliteit". Met die beslissing heeft Nederland zijn recht op internationale bescherming en zijn recht op het zoeken naar een nationaliteit geschonden, vindt het VN Mensenrechtencomité. Die wil nu dat de autoriteiten de beslissing herzien.
De moeder van Denny kwam in 2004 als vijftienjarige naar Nederland en moest gedwongen in de prostitutie werken. Ze was verstoten door haar ouders en daarom stond zij in China niet ingeschreven als staatsburger. Daardoor kon zij geen bewijs overleggen van de nationaliteit van haar zoon. Ze was ook niet in staat om te bewijzen dat haar kind stateloos was. Dat is in Nederland een voorwaarde om internationale bescherming te krijgen.

Kinderen zonder nationaliteit moeten beschermd worden

Moeder en kind stapten in 2016 naar het Mensenrechtencomité. Dat vindt dat landen verantwoordelijk zijn voor de wettelijke bescherming van kinderen die geen mogelijkheid hebben om een nationaliteit te verkrijgen. "Het recht op nationaliteit sluit concrete bescherming van individuen in, in het bijzonder van kinderen", zegt het comité.
Denny en zijn moeder wonen ondertussen in een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers 'onder de voortdurende druk van deportatie', zegt het Mensenrechtencomité. Het comité wil dat Denny wordt erkend als Nederlands staatsburger of desnoods als stateloze. Ook heeft hij recht op compensatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.