Ziekenhuizen stromen over: 'De vraag is hoe lang we dit nog volhouden'

© UMC Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen, ook in onze regio. "Inmiddels zitten we op het niveau dat als je op een hartoperatie zit te wachten, en er zit niet echt spoed bij, dat die operatie niet direct wordt uitgevoerd", zegt Remco van Lunteren, manager bedrijfsvoering van het UMC Utrecht. "De grote vraag is: hoe lang moeten we dit nog volhouden?"
Op dit moment liggen er in de vier Utrechtse ziekenhuizen meer dan 200 Covidpatiënten, waarvan 57 op de intensive care. "Dat is hele intensieve zorg. Tel daarbij een hoog ziekteverzuim op en het feit dat het personeel na dit jaar aan het einde van zijn latijn is, dan heb je een beeld van de schaarste."

Extra opgeleide handjes

Voor de zorg aan een ic-bed zijn immers vier tot vijf verpleegkundigen nodig, zegt Van Lunteren. "We hebben een mooie samenwerking met Defensie, maar ook daarin lopen we inmiddels tegen onze grenzen aan. We hebben extra handjes nodig, maar dat moeten wel opgeleide handjes zijn."
Hoewel er vandaag weer een daling is te zien in de besmettingscijfers, loopt de zorg nog compleet vast. "In heel Nederland zijn er vandaag 490 ziekenhuisopnames geweest. Om je een idee te geven: een gemiddelde afdeling heeft 20 tot 25 patiënten. Je hebt het dus over hele afdelingen aan patiënten die binnen komen, bovenop de gewone zorg."

Piek moet naar beneden

Het is dan ook van groot belang dat de piek harder naar beneden gaat dan nu, zegt Van Lunteren. "Want anders blijft het een slijtageslag op het moment dat we dit na die grote piek nog langer vol moeten houden. Daar zit onze grote zorg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.