Fileleed bijna verdwenen, A27 bij Lexmond nog wel druk

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT/LEXMOND - Het aantal files is dit jaar met 63 procent afgenomen. Vooral door het thuiswerken is het in deze coronatijd veel minder druk op de snel- en provinciale wegen in ons land en ontstaan er voornamelijk opstoppingen door wegwerkzaamheden en ongevallen. Dat concludeert de ANWB op basis van de filecijfers over 2020.
Opmerkelijk is dat veel oude vertrouwde filetoppers verdwenen zijn. Ook komt de provincie Utrecht vrijwel niet in de top 10 van dit jaar voor. Alleen de A27 tussen Lexmond en het Noord-Brabantse Werkendam is relatief nog steeds erg druk en behaalt een derde plaats in het overzicht van de ANWB. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door de A7 Hoorn-Heerenveen, waar het meest werd stilgestaan op de Afsluitdijk.
Dat de A27 in de top drie staat, is ook weer niet zo vreemd. Vorig jaar stond dit stuk snelweg nog op de tweede plaats. Als verklaring zegt de ANWB dat er op dit traject nog steeds veel woon- werkverkeer is. "Er is daar verder niet zo heel veel aan de hand geweest", zegt Cees Quax van de ANWB.
Opvallend is ook dat de ochtend- en avondspits helemaal verdwenen zijn in het verkeersbeeld en het overdag ook veel minder druk is. Daar leek het begin dit jaar nog totaal niet op, zegt Quax. "In januari hebben we nog een aantal dagen gehad waarin we toch behoorlijk aan de bak zijn geweest. Zo hadden we op dinsdag 21 januari een avondspits van 951 kilometer met hagel en windstoten."
Vooruit kijken naar 2021 vindt Quax lastig. "De toekomst is heel erg ongewis", zegt hij. Het hangt er vooral vanaf of we massaal blijven thuiswerken. Quax verwacht niet dat iedereen dat vijf dagen per week blijft doen als de coronamaatregelen verleden tijd zijn. "Dat zal dan misschien maar één of twee dagen in de week zijn. En dan ziet de wereld er weer heel anders uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.