Nieuwe fotozoektocht laat Utrechters vanaf de Dom door het centrum 'dwalen'

© Reclamebureau Everybody Likes Penguins
UTRECHT - Voordorp heeft haar eigen audiotour, in Zuilen liggen stoeptegels met QR-codes en sinds vandaag kunnen mensen het centrum van Utrecht ontdekken met een nieuwe fotozoektocht. Hugo van den Hurk toverde het in 2011 ontworpen boek Dwaalspoor om tot een digitale fotocollectie, waardoor nu iedereen met een telefoon door de geschiedenis van de stad kan struinen.
"Het Utrechts Archief heeft zoveel mooie foto's en beelden, en die liggen daar te verstoffen", vertelt Van den Hurk van het reclamebureau Everybody Likes Penguins. "Toen dachten we: laten we daar iets leuks mee doen, iets dat mensen kunnen beleven, iets dat mensen kunnen doen. En daar hebben we dit van gemaakt."

Verdwalen kan bijna niet

De route gaat langs 38 markante locaties in de Utrechtse binnenstad. Het startpunt is de Domkerk. Die is gebouwd "als kathedraal en heeft de hoogste kerktoren van Nederland", valt er online te lezen. Door te swipen, krijg je een nieuwe foto met tekst te zien, waarmee je je 'dwaalspoor' door de stad vervolgt.
De fotozoektocht gaat langs 38 bezienswaardigheden
De route loopt onder andere via het stadhuis, het metalen huis aan de Kromme Nieuwegracht en de werven naar het Utrechts Archief, dat de foto's voor de tocht leverde en het eindpunt van de route is. Echt verdwalen kun je niet, want "als je geen kruising of zijweg ziet, kun je gewoon rechtdoor lopen", aldus Van den Hurk.

Winkel van Sinkel

Zelf vindt de initiatiefnemer het historische verhaal bij de Winkel van Sinkel het meest interessant. "Er stond hier beneden aan de gracht een hijskraan en die heeft die grote gietijzeren beelden aan de voorkant van de Winkel van Sinkel uit een schip getild. Daarbij is de kraan in de Oudegracht gevallen, en het beeld ook. Ik neem aan dat die is opgevist, want ik zie toch echt vier beelden staan", vertelt hij.
De fotozoektocht duurt een uur tot anderhalf uur en is hier te bekijken. Van den Hurk belooft dat de tour ook voor bezoekers van de stad na de lockdown beschikbaar blijft. "Hij staat online en blijft online."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.