Situatie Utrechtse ziekenhuizen 'spannend maar onder controle', geen urgente operaties geschrapt

© Meander Medisch Centrum
PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse ziekenhuizen lopen op hun tenen, maar hoeven kritische zorg nog niet uit te stellen. Dat laten ze weten aan RTV Utrecht.
Vandaag werd bekend dat tientallen ziekenhuizen in Nederland 'kritisch planbare zorg' niet meer kunnen verlenen. Het gaat dan om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, bijvoorbeeld operaties en behandelingen bij kanker. Het gaat om 29 procent van de ongeveer 90 ziekenhuizen in Nederland, blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Ondanks dat in de regio Utrecht deze urgente zorg door kan gaan, lopen ook de ziekenhuizen hier tegen hun grenzen aan. "Bij ons is het verhaal: spannend maar onder controle", zegt een woordvoerder van het Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis in Amersfoort bekijkt per dag wat mogelijk is. Gisteren moest Meander bijvoorbeeld plotseling bijspringen omdat ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk overbelast was geraakt. Inmiddels is dat ziekenhuis weer open.
Op dit moment liggen er 197 coronaptiënten in de Utrechtse ziekenhuizen. 55 van hen liggen op de intensivecareafdeling.

St. Antoniusziekenhuis
Aantal patiënten: 64
Waarvan op de IC: 15

Diakonessenhuis
Aantal patiënten: 32
Waarvan op de IC: 8

Meander Medisch Centrum
Aantal patiënten: 39
Waarvan op de IC: 11

UMC Utrecht
Aantal patiënten: 62
Waarvan op de IC: 21

In de andere ziekenhuizen in de regio spelen soortgelijke zaken. Het St. Antoniusziekenhuis zegt dat medewerkers tegen hun grenzen aanlopen en dat het ziekteverzuim hoger is dan normaal. "De kritische planbare zorg kunnen we tot nu toe nog leveren. Al bereiken ook wij daar de grenzen van wat we aan zorg kunnen bieden." Bij het Diakonessenhuis is het hetzelfde liedje en ook het UMC vertelde gisteren al dat de druk oploopt, maar noodzakelijk zorg nog steeds kan worden verleend.
Grootste knelpunt voor de ziekenhuizen is het personeelstekort. Bedden zijn er wel, maar voor het verlenen van zorg aan een ic-bed zijn vier tot vijf verpleegkundigen nodig, vertelde Remco van Lunteren, manager bedrijfsvoering van het UMC Utrecht, gisteren op Radio M Utrecht. "We hebben extra handjes nodig, maar dat moeten wel opgeleide handjes zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.