RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona-stress in Bunschoten houdt aan: 'Zes bladzijdes vol met rouwadvertenties'

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het zijn zware tijden voor Bunschoten. Het coronavirus slaat keihard toe in het vissersdorp. Golf twee komt nog veel harder aan dan golf één. Burgemeester Melis van de Groep houdt zijn hart vast, zeker met oudejaarsavond in het vooruitzicht.

Al wekenlang is Bunschoten een van de zwaarst getroffen gemeentes in Nederland, gemeten naar het relatief aantal besmettingen. "Ik zou graag zeggen dat het inmiddels wat beter gaat", verzucht Van de Groep op Radio M Utrecht. "Maar dat is niet zo."

Nederland is geen dictatuur, ik kan mensen niet verplichten thuis te blijven."
Burgemeester Van de Groep

Afgelopen jaar zijn ongeveer 2200 Bunschoters besmet geraakt. Dat is 10 procent van de bevolking. "Duizend van die besmettingen zijn in december geregistreerd."

Die cijfers laten zien hoe hard de tweede coronagolf aankomt in de gemeente. "In de eerste lockdown hebben we stil en netjes afgewacht tot de besmettingscijfers gingen dalen, ondanks een kleine brandhaard in woon-zorgcentrum De Haven. In de tweede golf zie je dat het in allerlei families zit. Ook in het woon-zorgcentrum zijn weer veel besmettingen."

"Het blad De Bunschoter kwam deze en vorige week uit met zes pagina's aan rouwadvertenties. Dat zijn niet alléén mensen die aan corona overleden zijn. Maar het is wel heftig, de schrik zit er goed in."

Lak aan de regels
Zó veel besmettingen, in een relatief klein dorp. Hoe kan dat? "We hebben toch de indruk dat achter de voordeur dingen gebeuren die eigenlijk niet mogen", zegt Van de Groep. Te veel mensen samen dus, tegen de regels in.

Ik ben er niet gerust op. Er zijn zo veel jongeren die bereid zijn risico te nemen."
Van de Groep is bezorgd over Oud en Nieuw

Wat kan de burgemeester daaraan doen? Niet zo veel... "Gedrag achter de voordeur kan ik niet handhaven. Pas bij overlast kunnen we optreden, maar dat is op de vingers van één hand te tellen."

Dus rest Van de Groep niets anders dan telkens opnieuw een moreel appèl te doen op zijn inwoners. "Communiceren is herhalen. Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat een deel het niet goed doet. Maar Nederland is geen dictatuur, ik kan mensen niet verplichten thuis te blijven."

Oud en Nieuw
Morgen is het oudejaarsavond. Ondanks het vuurwerkverbod vrezen veel burgemeesters dat mensen, zeker jongeren, toch samenkomen om het nieuwe jaar in te luiden. "Ik ben er niet gerust op", zegt Van de Groep. "Er zijn zo veel jongeren die bereid zijn risico te nemen. Zij zijn, bewust of onbewust, verspreider."

Burgemeester Van de Groep vertelt op Radio M Utrecht over de penibele situatie in zijn dorp


Al met al kijkt Van de Groep terug op een heftig jaar. Toch is het niet alleen kommer en kwel geweest in 2020. De burgemeester kijkt met bewondering naar het vermogen van zijn inwoners om over te schakelen op digitaal leven. "80 procent van de mensen op het gemeentehuis werkt thuis. En kerken doen hun diensten online."

Verder is Van de Groep trots op alle ondersteuningsacties die er zijn geweest voor de zorg, de opening van de duo-school (Sterrenlicht en Calvijnschool) en het verwelkomen van de 22.000e inwoner van de gemeente.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -