Gebiedsverbod voor mannen die straat in brand staken in Wijk bij Duurstede

© Dumpert
WIJK BIJ DUURSTEDE - De drie mannen die anderhalve week geleden een straat in brand staken in Wijk bij Duurstede zijn rond de jaarwisseling niet welkom in en rond het centrum van die plaats. Een van de drie mag zich zelfs helemaal niet in de gemeente laten zien. Als ze zich niet aan het gebiedsverbod houden, riskeren ze een boete of zelfs een gevangenisstraf.
De drie filmden hun actie zelf en plaatsten de beelden op internet. In het filmpje is te zien hoe ze een brandbare vloeistof over de stoep gieten. Even later is er een heel spoor van vuur te zien. De beelden verschenen onder meer op de site Dumpert en werden alleen daar al talloze keren bekeken. Volgens de gemeente leidde het filmpje tot onrust in Wijk bij Duurstede.
"De heren hebben met hun actie de openbare orde ernstig verstoord", zegt burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede. "Ze hebben willens en wetens brand gesticht in de openbare ruimte, hun actie gefilmd en breed gedeeld. We mogen van puur geluk spreken dat de schade uiteindelijk is meegevallen. Maar voor hetzelfde geld waren er gewonden gevallen - of nog erger."
Met het gebiedsverbod hoopt burgemeester Meerts te voorkomen dat er tijdens de jaarwisseling onrust ontstaat. Verder is het drietal een last onder dwangsom opgelegd. Zijn de mannen de komende dagen ergens buiten en houden ze zich niet aan de coronaregels, dan moeten ze per overtreding een boete van 1000 euro betalen.
De politie hield na het incident twee van de mannen aan. Het gaat om een 23-jarige Culemborger en een 20-jarige man uit Wijk bij Duurstede. Een derde man, ook uit Wijk bij Duurstede, verklaarde de brandstichting te hebben gefilmd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.