Provincie Utrecht zet zich schrap voor oud en nieuw: politie-inzet in stad bijna verdubbeld

© Pixabay
Utrecht - Nog een paar uur en dan luiden we 2021 in. De jaarwisseling is heel anders dan normaal. Door corona zijn grote feesten en samenkomsten uit den boze en er geldt een vuurwerkverbod. De politie, brandweer en gemeenten zetten zich schrap voor wat komen gaat en rekenen op "een onvoorspelbare jaarwisseling".
In de stad Utrecht is de politie-inzet voor de jaarwisseling bijna verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren. "Wat verwachten we? Dat is echt koffiedik kijken", laat de gemeente weten. "Het beeld is tot nu toe rustiger dan andere jaren. We gaan het zien, we zijn op alles voorbereid."
We zijn voorbereid op een onrustige oud en nieuw maar hopen natuurlijk dat iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt.
Woordvoerder gemeente Leusden
Er zijn in ieder geval een heleboel dingen om op te letten vanavond, waaronder het vuurwerkverbod en de coronaregels. "Maar de afspraak is dat de aandacht primair uitgaat naar de openbare orde en veiligheid. Dan gaat het onder meer over branden en geweldsincidenten. Dat betekent niet dat de coronamaatregelen niet worden gehandhaafd. Mensen moeten zich niet ongezien wanen. Dat geldt ook voor het vuurwerkverbod."
Naast Utrecht is ook in bijvoorbeeld Vijfheerenlanden en Leusden de politie-inzet dit jaar groter. "We zijn voorbereid op een onrustige oud en nieuw maar hopen natuurlijk dat iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt", laat Leusden weten. De Ronde Venen verwacht geen grote problemen vannacht maar maakt deze jaarwisseling wel intensiever gebruik van de inzet van boa's.
Korpschef Henk van Essen zei eerder deze week dat de Nationale Politie zich voorbereid op "een onvoorspelbare jaarwisseling". Op veel plekken worden extra agenten ingezet. De jaarwisseling wordt door de politie altijd al gezien als "hoog-risico-gebeurtenis", maar het handhaven van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen maken het dit jaar een extra grote uitdaging.

Extra waakzaam

Niet in alle gemeenten wordt opgeschaald komende nacht. In bijvoorbeeld Amersfoort, Lopik, Bunnik en Woudenberg zal de politie-inzet vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. "Vooralsnog zijn er geen signalen dat de jaarwisseling anders zal verlopen dan andere jaren", zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. "Uiteraard zijn wij wel extra waakzaam."
In Eemnes wordt dit jaar particuliere beveiliging ingezet, maar zal niet meer politie de straat op gaan. Volgens de gemeente is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat het een onrustige jaarwisseling zal worden.
De brandweer heeft komende nacht een inzet die vergelijkbaar is met voorgaande jaren. "De jaarwisseling is altijd een drukke nacht, maar hoe druk is lastig te voorspellen", laat de Veiligheidsregio Utrecht weten.

Tijdens de vorige jaarwisseling werden brandweerlieden en politiemensen op verschillende plekken in de regio lastig gevallen en bekogeld met vuurwerk. Ook dit jaar houdt de brandweer er rekening mee dat mensen zich kunnen misdragen. "Hoewel er een vuurwerkverbod van kracht is, moeten we rekening houden met de situatie dat er toch sprake van vuurwerk kan zijn", zegt een woordvoerder.

Vorig jaar verliep oud en nieuw op veel plekken onrustig. In de stad Utrecht was er geweld tegen hulpverleners, auto's werden in brand gestoken en er werden allerlei vernielingen aangericht met vuurwerk. De schade was bijna twee ton.
Afgelopen zomer was het opnieuw onrustig met rellende jongeren in onder meer Overvecht en Kanaleneiland. Om ervoor te zorgen dat deze jongeren zich deze jaarwisseling gedragen, heeft de gemeente onder meer buurtvaders ingezet. Daarnaast heeft een deel van de reljongeren een stevige brief gekregen van de burgemeester, ook gericht aan hun ouders.
De strekking van de brief: je was afgelopen zomer betrokken bij rotzooi, daar ben je voor vervolgd. Oud en nieuw komt eraan. Het zou kunnen dat je dat een moment vindt om de straat op de te gaan. Maar let op: 'We are watching you.' Schade aan openbare ruimte wordt één op één doorberekend. "Hiermee willen we jongeren bewust maken van hun gedrag en ook de gevolgen daarvan. Laat hulpdiensten nou niet uitrukken voor dat soort ongein."

Preventie en alternatieven

In veel gemeenten is de afgelopen periode ingezet op preventie om ongeregeldheden én schade te voorkomen. Zo heeft De Bilt scholen en bedrijven een bericht gestuurd waarin ze werden opgeroepen brandbare materialen achter slot en grendel te zetten en ramen, hekken en brievenbussen te sluiten.
Ook worden overal in de regio alternatieven aangeboden voor een viering van de jaarwisseling. Veenendaal schakelde dj Nicky Romero in. Hij zal een digitaal optreden geven zodat jongeren thuis een feestje kunnen vieren. Ook andere gemeenten, zoals De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen hebben zich hierbij aangesloten. Ook TivoliVredenburg in Utrecht heeft een digitaal eindejaarsfeest georganiseerd.
Of dit alles succes zal hebben, moet vanavond en vannacht blijken. De gemeenten hebben in elk geval goede hoop dat hun inwoners zich netjes aan de coronaregels houden en niet stunten met vuurwerk. Zodat deze jaarwisseling een feest wordt voor iedereen, ook voor al die hulpverleners.
"We kunnen het ons niet meer permitteren om de regels te overtreden", zegt burgemeester Hans van der Pas van Rhenen. "Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.