Zo verliep de jaarwisseling in onze provincie

PROVINCIE UTRECHT - Het nieuwe jaar is begonnen! Als we een ding wel durven stellen, is dat 2020 een raar jaar was. Hopelijk brengt 2021 meer voorspoed. In dit liveblog vind je al het nieuws rond de jaarwisseling.

04.30 uur Liveblog gesloten

2021 is al een paar uur oud. Wij sluiten dit liveblog. Dank voor het lezen en over een paar uur zijn we weer terug met het laatste nieuws uit de regio.

03.17 uur Dame valt in put in Den Dolder

Een oudere dame is vannacht in een put gevallen midden op de weg van de Willen Arntzlaan in Den Dolder. De put was eerder op de avond opgeblazen. De gemeente had de put afgezet met markeringsborden, maar die waren ook opgeblazen. De dame had het gat niet gezien en viel in de put. Alleen haar bovenlichaam stak er nog uit.
Brandweer en politie waren snel aanwezig. In overleg met het ambulancepersoneel is de dame uit de put getild en overgebracht naar het ziekenhuis.
De dame had het gat niet gezien.
De dame had het gat niet gezien. © Menno Bausch

03.07 uur Uitslaande brand in woning Soesterberg

In een woning in een flatgebouw in Soesterberg is vannacht een uitslaande brand geweest. De gordijnen vatten daarbij vlam. "De bewoners van het huis waren niet aanwezig", laat een woordvoerder van de VRU weten.
De buren hebben de brandweer gebeld. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
De schade is aanzienlijk, aldus de VRU.
De schade is aanzienlijk, aldus de VRU. © Menno Bausch

02.44 uur Baarnse burgemeester Mark Röell laat van zich horen

Mooie woorden van de Baarnse burgemeester Mark Röell, die begin deze week in het ziekenhuis werd opgenomen met corona. Woensdag mocht Röell het ziekenhuis weer verlaten. Nu wenst hij iedereen een gezond nieuw jaar. "Laten we de komende tijd nog wel een beetje extra op elkaar letten. Samen kunnen we dat."

02.39 uur Rhenense beren in brand

Het nieuwe jaar is slecht begonnen voor een aantal beren in Rhenen. De met mos bedekte kunstdieren stonden op een rotonde in de Nieuwe Veenendaalseweg in Rhenen. Onbekenden staken de beren met vuurwerk in brand. De brandweer kon het vuur snel blussen, de beren zijn aan vervanging toe.
Brandweer blust beren op rotonde in Rhenen
Brandweer blust beren op rotonde in Rhenen © AS Media

02.18 uur Even onrustig in Rivierenwijk

In de Utrechtse Rivierenwijk was het vanavond even onrustig. Er werden auto's in brand gestoken. Politie en ME patrouilleerden in de straten. Rond 2.15 uur leek het weer rustig.
Een auto in de Zuiderzeestraat moest het ontgelden.
Een auto in de Zuiderzeestraat moest het ontgelden. © RTV Utrecht / Peter Huting

01.43 uur Veenendaaler gewond na afsteken van vuurwerk

Aan de Homoet in Veenendaal is iemand gewond geraakt bij een incident met vuurwerk. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel gecontroleerd. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk heeft het slachtoffer vuurwerk in het gezicht gekregen.
In Veenendaal ging het mis aan de Homoet.
In Veenendaal ging het mis aan de Homoet. © AS Media

01.05 uur ME ingezet in Amersfoort

In Amersfoort is de ME ingezet in de buurt van de Annemoonstraat. Jongeren met vuurwerk zorgden daar voor veel overlast. Inmiddels lijkt de rust wedergekeerd.
De ME onderneemt actie in Amersfoort.
De ME onderneemt actie in Amersfoort. © Keistadnieuws

00.39 uur Uitslaande brand blijkt vuurspuwer

Brandweerlieden snelden vanavond naar de Helling in Utrecht. Er zou daar een uitslaande brand zijn. Eenmaal ter plaatse bleek het om een vuurspuwer te gaan. Er hoefde dus niets geblust te worden, wel is er "een goed gesprek" met de vuurspuwer gevoerd, aldus de Veiligheidsregio Utrecht.
De brandweer hoefde uiteindelijk niets te blussen.
De brandweer hoefde uiteindelijk niets te blussen. © RTV Utrecht

00.28 uur Siervuurwerk en lasershow in Baarn

Bij de flats aan de Sonneveltlaan in Baarn is volop siervuurwerk te zien. Maar één van de bewoners hield ook een lasershow om het nieuwe jaar mee in te luiden.
Siervuurwerk en lasershow in Baarn
Siervuurwerk en lasershow in Baarn © Caspar Huurdeman

00.18 uur Ondanks vuurwerkverbod, wordt er geknald

Het nieuwe jaar is begonnen. Hoewel het een stuk rustiger is dan andere jaren, wordt er op meerdere plekken in de regio toch nog flink geknald. Er worden autobranden gemeld, er wordt siervuurwerk afgestoken en er zijn harde knallen te horen.
In de Utrechtse wijk Kanaleneiland verzamelden zich jongeren, maar omdat politie direct grootschalig aanwezig was, vertrekken die inmiddels ook weer.
In Kanaleneiland is veel politie op de been.

00.01 uur RTV Utrecht wenst je een gezond 2021

23.42 uur Siervuurwerk in Kanaleneiland, maar er wordt ook geknald

"In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is het in vergelijking met andere jaren rustig, maar er wordt wel regelmatig zwaar vuurwerk afgestoken", zegt RTV Utrecht-verslaggever Peter Huting. De politie is zichtbaar aanwezig. Ook is er siervuurwerk te zien.
Siervuurwerk in Kanaleneiland.

22.43 uur Buurtvaders zijn actief in Utrechtse wijken

In verschillende wijken in Utrecht zijn buurtvaders op pad om jongeren in de gaten te houden.
Zo loopt buurtvader Ouzil Abdelrahaman met vijftien vrijwilligers door Zuilen. "In het begin van de avond ging het even los, maar nu is alles onder controle. We zijn in gesprek gegaan met een groep jongens en het lijkt alsof die nu naar huis zijn gegaan."

22.29 uur Stil in de stad...

De Neude, de werven... normaal gesproken bruist Utrecht natuurlijk aan alle kanten. Vanavond niet. De plekken waar het normaal gesproken een gezellige drukte is, zijn vanavond leeg. En dat ziet er zo uit:
Een uitgestorven Neude.
Een uitgestorven Neude. © RTV Utrecht / Peter Huting
Geen bruisende gezelligheid aan de Utrechtse werven.
Geen bruisende gezelligheid aan de Utrechtse werven. © RTV Utrecht / Peter Huting

21.24 uur Steeds meer brandmeldingen

Langzaam maar zeker druppelen er steeds meer foto's binnen van brandjes in de regio. Zo werd hier, in Wilnis, een aanhanger in de brand gestoken in het Speelwoud. Volgens een omstander had deze aanhanger afgelopen week op de parkeerplaats vlakbij gestaan. De brandweer had het vuur snel onder controle.
Ook in onder meer Utrecht, Leerdam en Zeist zijn al auto's in vlammen opgegaan. Op de Kortrijkpolder in De Meern wisten omstanders te voorkomen dat een auto volledig afbrandde. Wel raakte het voertuig flink beschadigd.

19.30 uur Minister Grapperhaus brengt een bezoek aan Utrecht

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag een bezoek gebracht aan de politie in Utrecht. Hoe doet een oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden.

18.45 uur Vuurwerkverbod niet nageleefd

Ondanks het vuurwerkverbod komen er vanuit de hele regio meldingen dat er flink wat de lucht ingeschoten wordt. In de wijk De Hagen in Vianen staat de Mobiele Eenheid paraat.

18.00 uur Grote vuurwerkvangst in Vianen

Na een reeks overlastmeldingen vond de politie vandaag in de kelderbox van een flat in Vianen een flinke hoeveel vuurwerk. In totaal is meer dan zestig kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De bewoner is aangehouden. Hij brengt de jaarwisseling door in een cel.

17.10 uur Geen vuurwerk, wel knallen met carbid!

Vuurwerk mag niet dit jaar. Maar carbidschieten is in flink wat gemeenten wél toegestaan. In Eemnes bijvoorbeeld, waar volgens traditie flink geknald werd.
Carbidschieten in Eemnes op Oudjaarsdag

16.30 uur Hulpdiensten maken zich klaar voor de jaarwisseling

Zal het door de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod een uitzonderlijk rustige jaarwisseling worden voor de hulpdiensten? De politie rekent er niet op. Korpschef Henk van Essen zegt dat zijn organisatie zich voorbereid op "een onvoorspelbare jaarwisseling".
Lees hier hoe de gemeenten, politie en brandweer in deze regio zich hebben voorbereid.

14.24 uur Gladde wegen tijdens de jaarwisseling verwacht

Het wordt een kille jaarwisseling, meldt weerbureau Weeronline. Er valt wat regen en misschien ook wat natte sneeuw. Ook is er kans op mist. Oudjaarsdag is het bewolkt en omdat het maar een paar graden boven nul wordt, valt er mogelijk heel koude regen of natte sneeuw. Het wat winterse weer houdt aan in het begin van het nieuwe jaar; overdag 2 tot 4 graden, regenachtig en kans op nachtvorst.

14.07 uur De oliebollen-drive-through is een hit

De oliebollen-drive-through lijkt op de valreep een typische corona-trend te worden. Het is een veilig en succesvol alternatief voor de rij bij de bakker. Op verschillende plaatsen in het land rijdt het storm bij de loketten waar automobilisten hun bollen en flappen kunnen kopen.
Zo heeft ziekenhuis Meander in Amersfoort een speciale verkooproute gemaakt, net als buitenplaats Kameryck in Kamerik. En in Veenendaal doet de plaatselijke muziekvereniging goede zaken.
Muziekvereniging Harmonie Caecilia verdient dit jaar toch nog wat geld dankzij de verkoop van oliebollen

14.05 uur Vanavond geen treinen

Ook dit jaar past de NS de dienstregeling aan rond de jaarwisseling. Vanaf vanavond 20.00 uur rijden geen treinen meer. Treinen die voor 20.00 uur vertrokken zijn, maken hun reis nog wel af.
Om 00.01 uur gaan de eerste treinen weer rijden, dat zijn de treinen tussen Rotterdam en Utrecht. Op nieuwjaarsdag wordt een zondagdienstregeling gereden.

14.00 uur Brievenbussen afgesloten en weggehaald

PostNL sluit ruim 11.000 brievenbussen af om vuurwerkschade te voorkomen. Een woordvoerder van PostNL zegt dat ze helaas ook dit jaar te maken hebben met het opblazen van brievenbussen, ondanks het vuurwerkverbod.
Gisteren is de operatie om de brievenbussen te sluiten begonnen en maandag 4 januari gaan de brievenbussen weer open.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.