Liveblog: Burgemeesters blikken terug op rustige nacht, diehards doen toch nieuwjaarsduik

UTRECHT - In dit inmiddels gesloten liveblog volgden we op Nieuwjaarsdag de ontwikkelingen rond oud en nieuw. Wil je het liveblog van gisteren nog eens rustig teruglezen? Dat kan hier

22.01 uur Burgemeester Dijksma blikt terug op oud en nieuw

Hoe verliep oud en nieuw in Utrecht?

17.10 uur Alternatieve Nieuwjaarsduik in Houten

Elk jaar wordt alles op alles gezet om de Nieuwjaarsduik in Houten door te laten gaan. Ook dit keer liet de organisatie het evenement niet in het water vallen. Met een heuse 'thuisduik' via Zoom dompelden 25 Houtenaren zich tegelijkertijd onder met echt zeewater.
Digi-duik in Houten

15.30 uur Alleen 'kleinere incidenten' in Soest, wel meer schade

In Soest en Soesterberg is de jaarwisseling "relatief rustig verlopen". Er waren geen grote openbare ordeverstoringen, enkel "kleinere incidenten". De gemeente meldt wel meer schade vergeleken met vorig jaar. Die wordt nu geschat op zo'n 5000 euro. Daarbij gaat het vooral om verkeersborden en prullenbakken.

14.42 uur Agressie tegen hulpdiensten

Ook dit jaar zijn er opnieuw incidenten geweest waarbij agressie of geweld tegen hulpdiensten werd gebruikt. Zo zijn in Lopik politiemensen en -voertuigen bekogeld met zwaar, illegaal vuurwerk en stenen. De burgemeester van Lopik, Laurens de Graaf, spreekt zijn afschuw uit: Het bekogelen van onze politiemensen met stenen en zwaar illegaal vuurwerk is volstrekt onacceptabel". Er is ondertussen aangifte gedaan.
Ook de brandweer ervaarde opnieuw agressie deze jaarwisseling: in het totaal waren er vier incidenten in de provincie, meldt de VRU.

13.50 uur Buurjongens ruimen vuurwerkafval op

Iep en Benjamin maken de wijk weer schoon.
Iep en Benjamin maken de wijk weer schoon. © Ingestuurd
Iep (8) en Benjamin (9) zijn sinds vanochtend vroeg al in de weer. De buurjongens en "super goeie vrienden" ruimen de vuurwerkresten op die nog in de Utrechtse wijk Lombok liggen.

13.16 uur Toch een nieuwjaarsduik

In Houten wordt door een paar mensen toch nog een nieuwjaarsduik genomen. Normaal gesproken zijn er op nieuwjaarsdag honderden mensen te vinden bij de Rietplas, dit jaar heeft de organisatie iets anders geregeld. Deelnemers kunnen thuis een duik nemen door water over hun hoofd te gieten. Enkele mensen gingen nog wel het water in bij de Rietplas, is te zien op twitter.

12.52 uur Twee mannen opgepakt op 24 Oktoberplein

Twee mannen zijn vlak na middernacht opgepakt bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Zij maakten deel uit van een groep die overlast veroorzaakte. Toen de politie de aanwezigen vorderde om weg te gaan, gaven de twee 37-jarige mannen daar geen gehoor aan, daarom werden de aangehouden. Ze zitten nog vast.

11.48 uur 34 autobranden in de provincie

Ondanks het vuurwerkverbod, is het fenomeen autobranden nog niet de wereld uit. In de hele provincie is de brandweer afgelopen 34 keer uitgerukt voor een brandend voertuig, 17 daarvan waren in Utrecht stad. De brandweer is in de hele regio in het totaal 217 keer uitgerukt. Bij het overgrote deel ging het om branden (198). Vorig jaar rukte de brandweer nog 313 keer uit.

10.57 uur Burgemeesters spreken over rustige oudejaarsnacht

"Net als vele momenten afgelopen jaar, zag ook de jaarwisseling er deze keer een stuk soberder uit", laat de kersverse burgemeester van Utrecht weten. "Ik ben trots op de vele Utrechters die de overgang naar het nieuwe jaar thuis, in hele kleine kring hebben gevierd. Ook vind ik het fijn dat de jaarwisseling rustiger dan voorgaande jaren is verlopen."
"Tegelijkertijd is ieder incident er één te veel", aldus Sharon Dijksma. Op twitter plaatst de burgemeester een foto dat ze bij de vier basisteams in Utrecht is langsgegaan.
Ook Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden spreekt van een rustige nacht en bedankt hulpvrleners.
Burgemeester Sjoerd Potters spreekt ook van een rustige nacht en deelt de beste wensen uit.
De burgemeester van Woudenberg noemt de incidenten in haar gemeente 'beschamend'.

10.30 uur UMC Utrecht en Sint Antonius melden opvallend weinig vuurwerkslachtoffers

"Wij kunnen terugblikken op een rustige oudejaarsnacht waarbij we één vuurwerkslachtoffer hebben behandeld", laat een woordvoerder van het UMC Utrecht weten. Het is een opluchting voor het ziekenhuis. "We hebben onze handen vol aan de coronapatiënten en de andere zorg die we willen laten doorgaan, de druk op de zorg is nog steeds ongelofelijk hoog. Als we niet teveel mensen krijgen die zwaargewond raken, is dat voor de zorgverleners beter te doen. En dat is te danken aan iedereen die zich aan de maatregelen heeft gehouden in Utrecht."
Ook het Sint Antonius laat weten dat ze maar één vuurwerkslachtoffer hebben, die werd binnengebracht bij de vestiging in Utrecht. Bij het Sint Antonius in Nieuwegein zijn geen vuurwerkslachtofferd behandeld. Op de SEH was het rustiger dan vorig jaar, laat het ziekenhuis weten.

10.07 uur Meander MC meldt nul vuurwerkslachtoffers

De Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum heeft een uitzonderlijk rustige oudjaarsnacht achter de rug, laten ze weten aan RTV Utrecht. Er waren geen vuurwerkslachtoffers dit jaar, slechts één persoon heeft zich gemeld met lichte brandwonden door een klein ongeval thuis. Bij de SEH zijn verder vier personen behandeld met een alcoholvergiftiging, allen waren ouder dan vijftien.
Ook meldde zich in de loop van de dag en avond slechts een handvol patiënten met een coronavirus besmetting of een verdenking daarop. Oudjaarsnacht 2020 was daarmee vergelijkbaar met een doorsnee avond in het weekend.

09.30 uur Ludieke actie van 'Hogeheerenlanden'

De actiegroep 'Hogeheerenlanden' uit Vijfheerenlanden heeft de gemeente 50 nieuwe plaatsnaamborden gegeven, genaamd Niemansland. De actiegroep was al geen voorstander van de fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Ze grijpen nu de rechtszaak tegen voormalig betonfabriek Niemans Beton aan voor deze actie.
Eerder deze maand werd door het gerechtshof bepaald dat de gemeente Vijfheerenlanden een bedrag van 90 miljoen euro moet betalen aan de voormalige betonfabriek. Een flinke financiële klap voor de gemeente, het bedrag behelst meer dan de helft van de totale jaarljkse begroting van de gemeente. Die bedraagt namelijk 135 tot 140 miljoen euro. De actiegroep is bang dat inwoners de prijs moeten betalen. "Dit financieel debacle op de inwoners afwentelen vinden we onacceptabel", aldus de actiegroep.
Het nieuwe plaatsnaambord in Vijfheerenlanden
Het nieuwe plaatsnaambord in Vijfheerenlanden © Sjaak Versluis

09.04 uur De eerste baby van het nieuwe jaar in Amersfoort

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort verwelkomt de eerste baby van het nieuwe jaar. Kleine Bas kwam om 00.14 uur ter wereld, laat het ziekenhuis weten. Ze wensen Bas en zijn ouders een hele goede start toe en een gezond nieuwjaar.

08.30 uur ME op drie plekken ingezet

De Mobiele Eenheid werd op drie plekken kortstondig ingezet in onze provincie. Tot confrontaties en is het niet gekomen, laat de politie Midden Nederland weten. In Amersfoort werd het rond 23.00 uur onrustig. Een groep van zo'n 80-100 mensen hadden zich verzameld. De ME werd ingezet, waarna het snel weer rustig werd in de wijk. In Oudewater waren kort na twaalf uur jongeren op de been. Ook daar werd de ME kortstondig ingezet. Aan de Robijnhof in Utrecht bekogelden jongeren de politie met stenen. De ME werd ook hier kort ingezet.
De ME werd onder andere ingezet in Woudenberg.
De ME werd onder andere ingezet in Woudenberg. © Teus Snel
In Woudenberg was een groep van ongeveer 80 personen aanwezig waarbij de weg werd geblokkeerd en vuurwerk op winkelpanden werd gegooid. De ME was aanwezig, maar hoefde niet ingezet te worden. Er werd wel één aanhouding verricht.
In de provincies Utrecht en Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek zijn er tot 05.00 uur 's morgens in totaal 27 personen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats in diverse situaties en om heel verschillende redenen als ordeverstoring en openbare dronkenschap. Ondanks het vuurwerkverbod, werd er wel vuurwerk afgestoken. In Baarn botsten twee politiewagens met elkaar toen er vuurwerk onder één van de auto's kwam en deze moest uitwijken. Hierbij vielen geen gewonden.

07.50 uur Brandweer gaat op vuurspuwer af

Een brandmelding in de Helling in de stad Utrecht bleek een vuurspuwer te zijn, schrijft de Veiligheidsregio Utrecht op twitter. De brandweer werd opgeroepen omdat er een uitslaande brand zou zijn, maar dat bleek alles mee te vallen.

07.24 uur Zeventien auto's in brand in Utrecht

In de stad Utrecht zijn met oud en nieuw zeker zeventien auto's zwaar beschadigd geraakt door brandstichting. Vooral in de wijken Lunetten, Hoograven en de Rivierenwijk was het flink raakt dit jaar.
De wijken Overvecht en Zuilen nagenoeg gespaard, in die wijken samen werden maar twee autobranden gemeld. In alle gevallen gaat de politie uit van brandstichting, alle auto's zijn door bergers afgesleept. De schade aan de auto's varieert van lichte schade, tot aan volledig uitgebrande auto's.
Een uitgebrande auto.
Een uitgebrande auto. © Michiel van Beers
Een auto gaat in vlammen op.
Een auto gaat in vlammen op. © Michiel van Beers

07.14 uur Flink geknald, ondanks vuurwerkverbod

Hoewel het een stuk rustiger was dan andere jaren, werd er op meerdere plekken in de regio toch nog flink geknald. Er werden autobranden gemeld, siervuurwerk afgestoken en er waren harde knallen te horen.
In Kanaleneiland werd sier- en knalvuurwerk afgestoken.

07.09 uur Welkom bij ons liveblog

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.