Actiegroep zet gemeentehuis Meerkerk te koop om aandacht te vragen voor miljoenenclaim

© Simon Visser
VIJFHEERENLANDEN - De actiegroep 'Hogeheerenlanden' uit Vijfheerenlanden heeft de gemeente 50 nieuwe plaatsnaamborden gegeven, met de naam Niemansland. Ook hebben ze het gemeentehuis in Meerkerk te koop gezet, om aandacht te vragen voor de miljoenenclaim die de gemeente Vijfheerenlanden moet betalen aan Niemans Beton.
De actiegroep was al geen voorstander van de fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Ze grijpen nu de rechtszaak tegen voormalig betonfabriek Niemans Beton aan voor deze actie.
Op 50 plaatsnaamborden zijn stickers geplakt met de 'nieuwe naam' Niemansland.
Op 50 plaatsnaamborden zijn stickers geplakt met de 'nieuwe naam' Niemansland. © Sjaak Versluis
Eerder deze maand werd door het gerechtshof bepaald dat de gemeente Vijfheerenlanden een bedrag van 90 miljoen euro moet betalen aan de voormalige betonfabriek. Een flinke financiële klap voor de gemeente, het bedrag behelst meer dan de helft van de totale jaarljkse begroting van de gemeente. Die bedraagt namelijk 135 tot 140 miljoen euro.

Deze week naar Binnenlandse Zaken

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden reageert op de actie. "Ik vond het een leuke actie waar ik meer dan om moest glimlachen. En het is een goede actie omdat het op een aardige manier, maar wel heel scherp de problemen naar boven brengt." Fröhlich benadrukt ook de ernst van de situatie. "Deze week heb ik een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te kijken of ze ons hiermee kunnen helpen."
En dat doet de actiegroep pakt nu opnieuw de aandacht, door het gemeentehuis te koop te zetten. Leden van de actiegroep zijn bang dat inwoners de prijs moeten betalen voor de miljoenenclaim. "Opnieuw zijn we genoodzaakt de aandacht te vragen. Weliswaar ludiek maar met een serieuze boodschap. Want dit financieel debacle op de inwoners afwentelen vinden we onacceptabel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.