Nooit meer vuurwerk na rustige jaarwisseling? 'Ik ga er niet alleen over'

UTRECHT - Een drastische daling van het aantal vuurwerkslachtoffers, minder excessen en ook nog eens twee derde minder fijnstof. Hoewel er nog altijd talrijke incidenten waren, is oud en nieuw veel rustiger verlopen dan de afgelopen jaren. En daarom klinkt nu de roep om een definitief vuurwerkverbod. Hoe wordt er in onze provincie over gedacht?
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die voorzitter is van het Veiligheidsberaad, nam vandaag een schot voor de boeg. Hij deed een oproep aan het kabinet om consumentenvuurwerk voortaan altijd te verbieden. De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken naar meer, zei hij tegen Omroep Gelderland. "Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod."
Ook in Utrecht bleven grote excessen dit jaar uit. Maar burgemeester Sharon Dijksma spreekt zich niet zo stellig uit als Bruls. "Als burgemeester ga ik niet alleen over een vuurwerkverbod", reageert ze. "Het is allereerst natuurlijk een maatschappelijk debat dat op basis van feiten moet worden gevoerd. We zien tegenstanders en artsen terecht wijzen op de vele vuurwerkslachtoffers, maar tegelijkertijd hebben we ook nu weer gezien dat veel mensen wel behoefte hebben om vuurwerk af te steken en rond middernacht iets met elkaar te doen."
Burgemeester van Utrecht over vuurwerkverbod
Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden zag bevestigd dat een vuurwerkverbod moeilijk te handhaven is. "Als je ziet wat er ondanks het verbod en de lockdown is gebeurd, vind ik dat we nog wel een weggetje te gaan hebben."
Burgemeester Fröhlich over vuurwerkverbod
In Amersfoort werd in sommige straten zwaar vuurwerk afgestoken. Ook was er sprake van bekogelingen. In het Soesterkwartier moest de ME in actie komen. Burgemeester Lucas Bolsius vindt dat alleen een vuurwerkverbod niet afdoende is. Dan moet je ook de handel aanpakken, heeft hij eerder al gezegd in de raad.
Burgemeester Bolsius over oud en nieuw
Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal pleitte vorig jaar al voor een vuurwerkvrij Oud en Nieuw. Hij vindt de tijd rijp om de verkoop én het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Vuurwerkvrije zones zijn niet te handhaven, stelt de burgemeester. Maar Kats zag nu dat een verbod ook in zijn gemeente vaak werd genegeerd.

Minister

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft in een reactie op Bruls laten weten dat het te vroeg is om vuurwerk ook de komende jaren te verbieden. Hij wijst erop dat de maatregel is genomen vanwege corona en volgens de minister gingen vorig jaar veel mensen er op een verstandige manier mee om. Hij vindt het daarom "niet juist om nu al conclusies te trekken".
Vuurwerkondernemers, verenigd in de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland ( BPN), zijn het daarmee eens. "Laten we voorkomen dat we op basis van de afgelopen uitzonderlijke jaarwisseling ongenuanceerde conclusies trekken over de manier waarop we in toekomst onze jaarwisselingen gaan vieren."

Alleen nog siervuurwerk

De BPN is blij dat de jaarwisseling met relatief weinig letsel is verlopen. Ondanks het tijdelijke vuurwerkverbod is landelijk veel siervuurwerk gezien, en dit heeft weinig tot geen problemen opgeleverd, stelt de vereniging. "We concluderen dat de behoefte aan siervuurwerk als feestelijke jaarafsluiting diep geworteld is en dat men dit moment gebruikt om de straat op te gaan om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit is de manier van de jaarwisseling vieren die de BPN in de toekomst voor zich ziet. Met alleen siervuurwerk zullen schade, letsel en overlast minimaal zijn", stellen de vuurwerkondernemers.
Een permanent totaalverbod op vuurwerk splijt Nederland, blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel. 49 procent is voor een verbod, 48 procent is tegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.