Kunstenaar Kees Verkade, bekend van beeld Juliana en Bernhard bij paleis Soestdijk, overleden

© RTV Utrecht
Soestdijk - Beeldend kunstenaar Kees Verkade is overleden. Hij maakte bekende bronzen beelden, zoals dat van koningin Juliana en prins Bernhard in de tuin van paleis Soestdijk.
Verkade overleed afgelopen dinsdag op 79-jarige leeftijd in Monaco, waar hij woonde. Zijn familie maakte zijn overlijden bekend in een overlijdensadvertentie in verschillende kranten.
Al van jongs af aan was tekenen een passie van Verkade. Hij droomde ervan om in de reclame-industrie te werken. Op 16-jarige leeftijd kwam hij bij toeval terecht op de afdeling beeldhouwen van de Koninklijke Academie in Den Haag, omdat er op dat moment geen plaatsen voor commerciële kunst beschikbaar waren. Het beeldhouwen beviel zo goed, dat hij uiteindelijk daar zijn vak van maakte.
In de loop van zijn leven maakte Verkade talloze bekende beelden. Naast het beeld van Juliana en Bernhard, maakte hij bijvoorbeeld ook het beeld Fietsles, van een vader die zijn zoon op de fiets vooruit duwt. Dit werk staat in Groningen. Ook is Verkade de maker van het verzetsmoment in Zandvoort en maakte hij bijvoorbeeld de buste van Carmiggelt (in Amsterdam) en Louis Couperus (Den Haag).
Onlangs legde hij de laatste hand aan een beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de corona-epidemie. Het beeld is ook bedoeld als dankbetoon aan alle zorgmedewerkers voor hun inzet tijdens corona. Voor het kunstwerk werd een crowdfundingsactie opgezet door de Stichting Dank Helden van de Zorg. Waar het beeld komt te staan, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.