Ziekenhuizen in de regio klaar voor vaccineren personeel, maar starten op maandag lijkt onwaarschijnlijk

© Meander Medisch Centrum
Provincie Utrecht - We zijn er klaar voor. Dat is de boodschap van ziekenhuizen in de regio nu het kabinet toch heeft besloten ook ziekenhuispersoneel toe te voegen aan de groep die als eerste gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. Hoewel de ziekenhuizen er klaar voor zijn, verwachten ze niet dat maandag al de eerste vaccins toegediend worden.
UMC Utrecht roept vanmiddag een crisisteam bij elkaar om te overleggen wat er moet gebeuren voordat er gevaccineerd kan worden. De afgelopen dagen zijn al tal van voorbereidingen getroffen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met vaccineren. "We wachten in spanning af wat het landelijke plan van aanpak gaat worden en wat de vraag aan ons precies gaat zijn", zegt een woordvoerder van het UMC.
Het kabinet geeft aan dat het vaccineren van ziekenhuispersoneel waarschijnlijk deels gecentraliseerd gebeurt, vanuit circa tien ziekenhuizen. Of UMC Utrecht een van die ziekenhuizen wordt, is nog onduidelijk, maar UMC zelf zegt daar wel een rol in te kunnen spelen. "We zouden dat voor een grote groep kunnen doen."
Ook het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat dit weekend nog met een werkgroep bijeen komen om de logistiek van het vaccineren te bespreken. "Dan bepalen we welke voorbereidingen we precies moeten treffen. We kijken naar de hele logistiek en aanpak binnen het ziekenhuis", zegt een woordvoerder van het Meander.

Snel vaccineren

Volgens het ziekenhuis is het onwaarschijnlijk dat maandag al de eerste vaccins worden toegediend. "Op basis van wat ik nu lees en hoor, heb ik het idee dat dat niet het geval is. Maar we hebben wel signalen dat het snel zal gebeuren."
Beide ziekenhuizen reageren opgetogen dat hun medewerkers in de acute zorg worden toegevoegd aan de groep die als eerste gevaccineerd wordt. "Een wijs besluit", vindt het UMC. Het Meander zegt het "prettig" te vinden dat ze vooraan in de rij komen te staan en ook ziekenhuis St. Antonius en het Diakonessenhuis reageren opgetogen.
Tegelijkertijd hopen de ziekenhuizen dat zo snel mogelijk ál het personeel ingeënt kan worden. Want in de huidige plannen gaat het alleen om de mensen die in de acute zorg werken. "Het is lastig prioriteren", vindt het Meander. "Het vaccin is voor veel mensen belangrijk." Dat beaamt ook het Diakonessenhuis. "We hopen dat er snel ziekenhuisbreed kan worden ingeënt."
Het kabinet besloot vandaag om ook de 30.000 medewerkers van de acute zorg als eerste te vaccineren, naast onder meer het personeel van verpleeghuizen. Ook wordt gekeken of er eerder begonnen kan worden met het vaccineren. Tot nu toe werd steeds uitgaan van 8 januari als startdatum voor de vaccinaties.

De afgelopen tijd werd druk uitgeoefend op het kabinet om ook het personeel in de acute zorg zo snel mogelijk te vaccineren, omdat er veel mensen die op de ic's en spoedeisende hulp werken zelf ook ziek zijn (geworden) door het coronavirus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.