Zo zorgde Kanaleneiland voor een rustige jaarwisseling: 'De wijk verdient een groot compliment'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - "Als het slecht gaat in Kanaleneiland, dan horen we het altijd. Maar nu verdient de wijk een groot compliment", vindt Karim Enahachi - "coördinator en hele vurige vrijwilliger in de wijk en daarbuiten". Mede dankzij de grote inzet van buurtvaders, jongeren, jongerenwerkers, zogeheten stadmakers en hulpdiensten bleef het hier relatief rustig tijdens de jaarwisseling.
"Ik kan er echt emotioneel van worden", zegt Enahachi twee dagen na de jaarwisseling. "Het was echt de vraag hoe het zou gaan, dit jaar. Jongeren zitten met veel vrije tijd, woede en frustratie. Ik hield mijn hart vast. Maar het was een hele mooie, rustige oud en nieuw. Gisteren realiseerde ik me het pas echt."
Verveling en frustratie onder jongeren. Geen school. Geen hobby's. Niet samen kunnen komen. Misschien wel een dierbare verloren aan corona. Een vuurwerkverbod. Er zijn volgens Enahachi genoeg redenen te bedenken waarom het helemaal mis had kunnen gaan in de Utrechtse wijk. "Maar tot mijn verbazing hebben ze zich echt keurig gedragen. Ik zag jongeren anderen zelfs aanspreken op hun gedrag."

Op scherp

Er was dan ook flink ingezet op hulp van politie, vrijwilligers en sociaal werkers. Zogeheten 'stadmakers' liepen rond: 24 in Kanaleneiland-Noord, 16 in Kanaleneiland-Zuid. Van tevoren is er overleg geweest met de politie, vertelt Ennahachi. Er waren cursussen gegeven over hoe om te gaan met probleemjongeren, de vrijwilligers waren uitgerust met veiligheidsbrillen en brandblussers. Kortom, de wijk stond op scherp.
Dat is ook niet zo verwonderlijk. Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer sloeg juist in deze wijk de vlam in de pan. Jongeren kwamen naar Kanaleneiland om te rellen. Een deel van de reljongeren kreeg voor de jaarwisseling een stevige brief van de burgemeester, ook gericht aan hun ouders.
De strekking: je was afgelopen zomer betrokken bij rotzooi, daar ben je voor vervolgd. Oud en nieuw komt eraan. Het zou kunnen dat je dat een moment vindt om de straat op de te gaan. Maar let op: 'We are watching you.' Schade aan openbare ruimte wordt één op één doorberekend. "Hiermee willen we jongeren bewust maken van hun gedrag en ook de gevolgen daarvan", zei de gemeente eerder al over de bewuste brief. "Laat hulpdiensten nou niet uitrukken voor dat soort ongein."

Groot compliment

"Over die rellen is veel over gezegd en geschreven, op sociale media en in het nieuws. Dat mis ik nu, na deze jaarwisseling", aldus Enahachi. "Terwijl dat ons nu juist de kracht zou geven om er ook dit jaar weer iets moois van te maken. Als er iets negatiefs was gebeurd, hadden we het wél gehoord. Met veel mensen hebben we de hele week echt hard ons best gedaan om in contact te blijven met de jongeren. Ik vind dat iedereen die daaraan heeft meegeholpen een heel groot compliment verdient. Dit moeten we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.