Weg bij Park Lepelenburg weer vrij na omvallen grote treurwilg

UTRECHT - De weg naast Park Lepelenburg in Utrecht is weer vrij. De Emmaboom - de forse treurwilg in het speeltuintje - was omgevallen en blokkeerde de doorgang. De boom is inmiddels van de weg gehaald.
De forse boom viel over de weg heen op een aantal geparkeerde auto's. Bewoners reageerden opgelucht dat er niemand gewond is geraakt: "Normaal is het hier dus waanzinnig druk. Er had makkelijk iemand onder kunnen komen, maar dat is gelukkig niet gebeurd."
Er liggen vier auto's onder de kruin van de boom.
Er liggen vier auto's onder de kruin van de boom. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Volgens een woordvoerder van de brandweer kwamen er vier auto's "onder de kruin van de boom vandaan". Allemaal hebben ze schade opgelopen.
De treurwilg, die werd geplant in 1935, wordt in stukken gezaagd om de weg snel vrij te krijgen. De boom was een zogenoemde Oranjeboom. Hij werd indertijd neergezet door "de Utrechtse schoolkinderen" ter herinnering aan het overlijden van koningin-moeder Emma, een jaar eerder.
Leerlingen van de Regentesseschool bij het planten van de Emmaboom in 1935.
Leerlingen van de Regentesseschool bij het planten van de Emmaboom in 1935. © Het Utrechts Archief

Omgevallen

Hoe het heeft kunnen gebeuren is onbekend. De brandweer is uitgerukt na een melding van 'stormschade', maar dat zegt volgens de woordvoerder nog niets over waarom de boom is omgevallen. Dat is een standaardmelding na een omgevallen boom.

Instabiel

Een buurtbewoonster hoorde het vanuit haar bed gebeuren. 'Ik hoorde een enorme klap en deed het gordijn open en keek naar buiten en dacht 'Wow dat is wel even schrikken'. Volgens haar zijn er een paar jaar geleden al een paar takken van de boom zijn gezaagd, omdat hij "instabiel" was. Daarna zou de boom weer vastgezet zijn, met het idee dat hij nog wel even mee kon. Of de boom ziek was durft zij dan ook niet te zeggen. Wel is er bij de wortels flink wat schimmel te zien.
Buurtbewoonster: "Blij dat niemand gewond is".

Lockdown

Ze noemt het een geluk bij een ongeluk dat de scholen juist nu dicht zijn vanwege de lockdown. "Er komen 's ochtends veel moeders en kinderen langs. Er zijn veel scholen in de buurt. Normaal is het hier dus waanzinnig druk. Er had makkelijk iemand onder kunnen komen, maar dat is gelukkig niet gebeurd."
Boom valt op auto's Lepelenburg.
Boom valt op auto's Lepelenburg. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
De beschadigde auto's zijn van mensen uit het pand naast de boom. De eigenaren zijn geschrokken, maar vooral blij dat niemand gewond is geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.