Instellingen

"Vuilniswagens slokken kliko's op"

UTRECHT - Het mysterieuze verdwijnen van kliko's in Vleuten zou wel eens een opmerkelijke oorzaak kunnen hebben.
Tipgevers vanuit de regio melden naar aanleiding van een reportage van RTV Utrecht dat zij gezien hebben hoe sommige vuilniswagens de kliko's per ongeluk in hun geheel naar binnen kieperden. Mensen uit Amersfoort en Oudewater zeggen hiervan getuige te zijn geweest.
Hebt u ook meegemaakt dat uw kliko in zijn geheel met de vuilniswagen meeging dan kunt u contact opnemen met RTV Utrecht via nieuws@rtvutrecht.nl.
Via onze website komen uit het hele land reacties binnen:
* Ook bij ons is een paar weken geleden de grote groene afvalcontainer meegenomen door de vuilniswagen.Nadat we wat buren in de straat hebben gesproken over het onderwerp, kwam er al gauw een buurman die getuige was geweest van het 'incident': inderdaad gewoon in de vuilniswagen gegooid en weggereden. Wat een mentaliteit en hoe ga je als werknemer met spullen van je werkgever en de belastingbetalende burger om! Wat mij ook verbaasde was hoe gemakkelijk de meneer van het call-center ermee omging: "Ach mevrouw, dan krijgt u gewoon twee nieuwe containers." Inmiddels heb ik meerdere mensen gesproken die gezien of gehoord hebben, dat dit al vaker is gebeurd. Aldus Heidi Verlaan in Vleuten.
* Voor mij was dit zeer herkenbaar. Mijn KLIKO werd nu alweer zeker 5 jaar geleden opgeslokt door de vuilniswagen, zegt Joyce Angenent-Peerenboom uit Uden.
* Ook bij mij is het voor mijn ogen gebeurd dat de vuilniswagen de kliko inslikte. De chauffeur reed gewoon weg en heeft nooit iets gemeld, noch aan mij noch aan de gemeente. Gelukkig voor mij deed de gemeente niet moeilijk en kreeg ik gratis een nieuwe, zegt T. Treur uit Waverveen.
* Naar aanleiding van uw stukje 'Vuilniswagens slokken kliko's op' kan ik u melden dat twee jaar geleden mijn grijze kliko in een gulzige vuilniswagen is verdwenen. En enige tijd later zijn onze buren kort achter elkaar zowel de grijze als de bruine (gft-bak) kliko kwijt geraakt. Ook in de straat om de hoek is het al eens voorgekomen. Dus het is blijkbaar een fenomeen dat al jaren regelmatig voor komt, vertelt Wim Binneveld.
* Bij het item van de week moest ik denken aan de introductie van de plastic vuilnisbakken - merk Sulo - in Soest, tweede helft jaren '80. Daar was een in de wijk De Eng geteste vuilniswagen te gulzig. Daarmee op pad zagen de vuilnismannen een derde van de bakken niet meer terug. Dat type vuilniswagen werd toen onmiddelijk afgekeurd. Feitelijk moet het bedienend personeel dit waarnemen, zegt Marcel Vossestein.
* Ja, dat van die verdwenen kliko's herken ik. In december 2008 was eerst mijn bruine (gft) kliko onvindbaar en een week later zag ik zelf hoe mijn grijze bak in de vuilniswagen verdween, zo zegt E.E. Bosch.
* Naar aanleiding van uw artikel over spontaan verdwijnende kliko's, wil ik ook graag even mijn verhaal kwijt. Ik ben inwoner van de gemeente Leiderdorp en heb hier ook met een verdwijnende kliko te maken gehad. Bij mijn kliko was de kam (het gedeelte waarmee de vuilniswagen de kliko optilt) losgekomen. Meerdere keren is deze kam, door middel van popnagels, weer vastgezet en was het probleem (tijdelijk) opgelost. Een paar maanden geleden, toen de kliko's in de buurt waren geleegd, kwam ik tot de conclusie, dat die van mij verdwenen was. Een speurtocht door de buurt leverde helaas geen resultaat. Een telefoontje naar de Leiderdorpse gemeentereiniging, leerde mij dat de kliko "hoogstwaarschijnlijk uit de tuin was gestolen" en of ik even bij de politie een procesverbaal wilde laten opmaken, opdat de gemeente een bewijs had, om mij een nieuwe kliko te kunnen leveren. Nu is het niet mijn bedoeling, om de politie met dit soort kulwerk lastig te vallen, maar ik wilde erg graag een kliko voor mijn huis hebben en kon dus helaas niet anders. De Leiderdorpse politie wist mij te vertellen, dat de kliko's wel vaker verdwenen en dat deze "hoogstwaarschijnlijk gewoon in de vuilnisauto belanden". Het was volgens de agente van dienst gewoon een kwestie van wat oudere kliko's met hetzelfde mankement, te weten de loszittende kam van de kliko. Waarschijnlijk is Leiderdorp een van de vele gemeenten, waar deze zaken zich voordoen. Aldus Erik Hobbelen, Leiderdorp.
* Vorig jaar 2x mijn eigen bak in de wagen zien verdwijnen, maar kreeg meteen een ontvangstbewijs van de chauffeur, zegt C.J. Beets uit Oudkarspel.
* Dit is ons een half jaar geleden gebeurd met de grote zwarte kliko. De chauffeur had dit al gemeld toen ik belde dat de kliko pleite was. Ik kreeg erg snel een nieuwe. Probleem is volgens mij de haast waarmee de ophaaldiensten de bakken moeten verwerken, waardoor dus nogal eens de bak niet goed in de grijper hangt. Groeten uit Kortenhoef, parel in de Gooi- en Vechtstreek, Wim de Vos.
* Een paar weken geleden hoorde ik de vuilnisauto buiten naderen. We hadden de groene kliko's nodig, dus ik ging kijken of ze al klaar waren. Op het moment dat ik kwam aanlopen zag ik dat de vuilnisjongen de groene kliko in zijn geheel bewust in het groene afval gooien. Op mijn vraag waar mijn ontbrekende kliko was zei hij dat we maar twee kliko's tegelijk bij de weg mochten zetten. Ik sprak hem aan over het groene afval dat door zijn actie rechtstreeks naar het grijze afval kon gaan, maar daar was hij niet van onder de indruk. Mijn man heeft zich er ook nog mee bemoeid en heeft daarna de gemeente gebeld. Ook hij was niet onder de indruk. We zouden zo snel mogelijk een nieuwe kliko krijgen. Wij vroegen ons af hoe vaak dit voorkomt omdat er zo makkelijk op gereageerd wordt. Worden wij burgers in de maling genomen met het groene afval en gaat het rechtsstraaks naar het grijze afval? Ik heb deze opmerking al van diverse mensen gehoord! Wat mij ook in grote mate irriteert is dat er zo makkelijk met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen door steeds maar weer nieuwe kliko's te bestellen. We betalen het tenslotte allemaal zelf. Aldus Linda van der Paauw in Vleuten.
* Ook hier in Tuindorp Oost verdwenen enige jaren terug kliko's. We dachten toen ook aan diefstal of vandalisme. Het gebeurde al eerder, dat jongelui er lol in hadden om lege kliko's naar een andere laan te rijden. Ik heb toen mijn kliko in de gaten gehouden. Nadat de ophaalwagen weg was en ik gezien
had, dat er niemand anders voorbij gekomen was, stond er 1 kliko minder: de mijne. Ik heb toen de Reinigingsdienst gebeld. Het spontane antwoord was, dat men het probleem kende: een wagen, die de kliko "opeet". Men heeft mij toen een nieuwe gebracht. Wellicht rijdt de wagen van toen nu in Vleuten, schrijft Albert Hogema in Utrecht.
* Wij zijn er onlangs ook twee kwijt geraakt. Volgens ooggetuigen werden ze gewoon achter in de vuilnisauto gegooid door de mensen die ze leeg maakten. Het waren nieuwe kliko's, niks mis mee, schrijft Wim van Genderen in Vleuten.
* Ik wil graag bevestigen dat de vuilnisauto de kliko's oppeuzelt. Wij zijn binnen een half jaar zowel onze grijze als groene container kwijtgeraakt. De eerste keer was het ons een raadsel waar hij was gebleven. Een kliko vol met kattenstickers neem je niet zomaar mee. Onze buurjongen van 3 bracht uitkomst met zijn voorliefde voor vrachtauto's. Hij had samen met z'n moeder, zoals elke week, staan kijken en zag het gebeuren. De vuilnismannen ontkenden trouwens in alle toonaarden dát het gebeurde. Een paar maanden later was ook onze groencontainer aan de beurt. Wij plakken dus geen dure stickers meer op de bakken, schrijft Arine Lente in De Meern.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.