'Neutrale informatie over coronavaccin moet twijfelende zorgmedewerkers overhalen'

PROVINCIE UTRECHT - Informatie over het vaccineren van zorgmedewerkers moet de komende dagen de twijfelaars over de streep trekken. Dat zegt voorzitter Stella Salden van vakbond NU'91 in Nieuwegein. Vanaf woensdag worden onder meer medewerkers van verpleeghuizen en ziekenhuizen ingeënt tegen het coronavirus. Twee derde aarzelt nog of wil helemaal geen vaccin, bleek onlangs uit een ledenpeiling van de bond.
UNieuws over het vaccineren van zorgmedewerkers
"Alleen als we zoveel mogelijk mensen vaccineren kunnen we het virus onder controle krijgen", zegt Salden. "Maar het blijft een vrijwillige keuze. Daarom moeten we nu aandacht geven aan een goede informatievoorziening."

Vragen

NU'91 concludeert uit een peiling onder 3300 leden dat ongeveer 36 procent zich laat inenten als dat eenmaal kan. Verder antwoordde 33 procent nee en gaf 32 procent eind november aan het nog niet te weten. De afgelopen weken heeft de beroepsvereniging voor zorgprofessionals vragen van de leden in kaart gebracht.
NU'91-voorzitter Stella Salden (r.) met mevrouw De Wit, bewoonster van De Wulverhorst in Oudewater.
NU'91-voorzitter Stella Salden (r.) met mevrouw De Wit, bewoonster van De Wulverhorst in Oudewater. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Bijvoorbeeld: moet ik me laten inenten als ik al besmet ben geweest?", somt Salden op. "Wat betekent vaccinatie als ik een kinderwens heb of als ik zwanger ben? We hebben daar met experts antwoorden op gezocht en die gecommuniceerd met onze achterban zodat ze nu een weloverwogen keuze kunnen maken. Ze kunnen ons bellen en op onze website alles vinden. We willen dat ze weten dat het vaccin goedgekeurd is door het Europees medicijnagentschap. Het is dus veilig, maar voor specifieke groepen moet er toegankelijke en begrijpelijke informatie te vinden zijn."

Geen druk

Overigens is die keuze om zich te laten inenten voor elke zorgmedewerker volledig vrij, zegt Salden. "Wij vinden dat er geen druk uitgeoefend mag worden, omdat we gewoon weten dat dat een averechts effect heeft. Met neutrale, onafhankelijke informatie over de werking van het vaccin - maar ook de bijwerkingen - verwachten we dat de vaccinatiebereidheid steeds hoger zal zijn. Maar we respecteren elke keus van de zorgprofessional."
José Boere van verpleeghuis De Wulverhorst in Oudewater.
José Boere van verpleeghuis De Wulverhorst in Oudewater. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
José Boere van verzorgingshuis De Wulverhorst in Oudewater zal zeker ingaan op de uitnodigingen die vanaf vandaag via haar werkgever worden verstuurd. Ze coördineert de verpleegkundigen in het huis en vermoedt dat de meesten zich ook laten inenten. "Met name de wat jongere collega's hebben nog wel vragen, maar onder de oudere collega's is veel bereidwilligheid."

Normaal leven

Volgens Boere is het vaccineren van zowel medewerkers als bewoners de beste oplossing om terug te keren naar een normaal leven. "We kunnen niet wachten. We hebben hier met zoveel beperkingen gewerkt en geleefd het afgelopen jaar, daar willen we echt van af. Hoe moeilijk is het op 1,5 meter om elkaar te kunnen zien en elkaar goed te kunnen verstaan, dat onderschatten we nog weleens."
"Als we ons allemaal laten vaccineren komen we er doorheen", verwacht Boere. "Dan kunnen mensen weer gezellig bij elkaar zitten en dan wordt de zorg ook wat relaxter. En er is dan ook minder uitval; als nu een collega ook maar even contact heeft met een 'positieve' dan blijft die thuis, want dat risico nemen we niet."

Vaccinatiegraad

Het is voor werkgevers overigens niet mogelijk om te bepalen hoe hoog de vaccinatiegraad onder hun medewerkers is. Dergelijke medische gegevens mogen niet worden geregistreerd. Bestuurder Joyce Jacobs van De Wulverhorst is daar laconiek over. "Zo werkt het nu eenmaal in ons land."
"We hebben aangegeven dat ze de tijd en de reiskosten mogen declareren, juist om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen", zegt ze. "Als ze daarmee zelf vertellen dat ze gevaccineerd zijn dan is dat natuurlijk prima. Het zou fijn zijn als ze dat doen, maar als ze dat niet doen dan hoort dat bij ons dagelijks leven."
Of De Wulverhorst terug naar 'het oude normaal' kan, hangt volgens Jacobs niet af van de vaccinatiegraad binnen het Oudewaterse verpleeghuis. "We passen ons altijd aan aan de landelijke regels. Er zitten zoveel mensen van bijvoorbeeld het RIVM en de GGD aan de knoppen, dat ik erop vertrouw dat er een hele goede richtlijn komt."

Woensdag al

Rond het organiseren van de eerste vaccinaties heerste lange tijd veel onduidelijkheid. Vanmiddag nog maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat de inentingen in het Noord-Brabantse Veghel niet vrijdag, maar toch woensdag al starten. Vrijdag volgen zoals eerder gepland centrale locaties in Houten en Rotterdam.
In de loop van volgende week zullen naar verwachting 25 GGD-priklocaties operationeel zijn voor verzorgenden van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicapten zorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Onlangs besloot het ministerie in ziekenhuizen ook zo'n 30.000 medewerkers uit de directe COVID-zorg met voorrang te laten vaccineren.
Voorzitter Salden van NU'91 is blij dat nu medewerkers in zowel de langdurige zorg als de acute zorg worden meegenomen in de eerste serie inentingen. "Al onze zorgprofessionals staan in de frontlinie en lopen extra risico om besmet te worden. Ze werken ook vaak met kwetsbare mensen. Daarom is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk worden gevaccineerd, als ze dat willen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.