Aantal besmettingen in provincie daalt weinig, voorbereidingen voor vaccinaties in volle gang

PROVINCIE UTRECHT - Nog even aftellen, en dan worden de eerste vaccinatieprikken ook in de provincie Utrecht gezet, ondertussen verandert het aantal besmettingen weinig. Het coronanieuws uit de regio lees je in Corona Vandaag.

Weinig verandering in aantal besmettingen in provincie

Het afgelopen etmaal zijn in de provincie Utrecht 503 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers over het aantal positieve tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen, dat nu op 586 besmettingen per dag staat.
Relatief veel besmettingen zijn er in Bunschoten (36), Woudenberg (16) en Rhenen (17). In absolute aantallen voeren Utrecht (93) en Amersfoort (52) de lijst aan.
In 24 uur tijd werd in de regio het overlijden gemeld van 6 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven. Het RIVM registreerde in de provincie verder 7 nieuwe opnames in de ziekenhuizen.

Landelijk minder besmettingen, maar meer ziekenhuisopnames

Het afgelopen etmaal zijn in heel Nederland 6671 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een daling met 757 ten opzichte van zondag. Zondag ging het aantal nieuwe gevallen ook al flink omlaag, met bijna 1200.
In 24 uur tijd werd het overlijden gemeld van 65 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is toegenomen tot 2836. Dat zijn er 135 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 706 op intensivecareafdelingen, 11 meer dan zondag.

UMC Utrecht begint woensdag met vaccineren personeel

Het UMC Utrecht begint woensdag met het vaccineren van het personeel. Dat bevestigt het ziekenhuis nadat Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg eerder vandaag meldde dat de ziekenhuizen vanaf dan met de vaccinaties starten.
Het UMC Utrecht speelt ook een coördinerende rol voor de drie andere ziekenhuizen in de provincie: het Meander Medisch Centrum, het St. Antoniusziekenhuis en het Diakonessenhuis. Vanuit het UMC worden de vaccins naar deze drie ziekenhuizen gebracht.
Kuipers en IC-baas Diederik Gommers pleitten eind vorige week al voor het versneld vaccineren voor verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers. Minister Hugo de Jonge liet afgelopen weekend deze wens in te willigen.

Ook vaccinatie van zorgmedewerkers vervroegd, maar niet in Houten

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen worden vanaf woensdagochtend vanaf de GGD-priklocatie in Veghel gevaccineerd, twee dagen eerder dan eerst gedacht.
Bij de locaties in Houten en Rotterdam wordt het vaccineren niet vervroegd. Daar worden de eerste prikken nog steeds op 8 januari gezet. Op 15 januari gaan alle 25 GGD-priklocaties open voor het vaccineren van de eerste groep. Na de verpleeghuiszorg, worden medewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverplegers en thuiszorgverleners uitgenodigd voor een prik.
In Houten wordt de Expo klaargemaakt voor de vaccinatie van zorgmedewerkers

Agenten, boa's en leraren willen ook eerder een vaccinatie

De politiebonden, de onderwijsbonden en de BOA Bond dringen aan op het zo snel mogelijk vaccineren van hun leden. Alle bonden menen dat zij aan de beurt moeten komen, na het zorgpersoneel, de ouderen en de huisartsen.
"Het kabinet bestempelt de politie als een vitaal beroep, dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP.

Zorgverleners melden zich voor coronaprik

Bij het speciale belcentrum van de GGD GHOR hadden zich maandag om 13.00 uur al 10.000 zorgverleners gemeld voor een coronaprik. Dat meldt een woordvoerder.
Het gaat om medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten, die maandag een brief met een uitnodiging hebben gehad van hun werkgever. Afgesproken is om de uitnodigingen gespreid te versturen. Dagelijks gaan er brieven uit, zodat niet alle belangstellenden zich tegelijk melden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.