RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bomenwacht bij Amelisweerd begonnen: 'Als het nodig is, gaan we de boom in'


UTRECHT - De actiegroep Amelisweerd niet Geasfalteerd is vandaag begonnen met een zogeheten 'Bomenwacht' bij het Utrechtse natuurgebied. Vrijwilligers willen in de gaten houden of er al bomen gekapt worden door de geplande verbreding van de A27.

Anneke Wensing is een van de initiatiefnemers van de Bomenwacht en was dan ook vandaag aanwezig in de bossen. "In principe zou er al gekapt mogen worden", doelt zij op de huidige stand van zaken. Hoewel er nog een beroepsprocedure wordt gestart om de verbreding tegen te houden, kan Rijkswaterstaat toch al beginnnen met kappen nu het tracébesluit is getekend.

Waarschuwende functie
Aan belangstelling is er geen gebrek, bijna duizend Boomwachters hebben zich volgens de organisatie inmiddels aangemeld. Het initiatief heeft wat Wensing betreft een waarschuwende functie. "Wij willen dat Rijkswaterstaat weet dat wij het ook echt in de gaten houden en heel veel mensen op kunnen trommelen."

Anneke Wensing: "Als het nodig is, gaan we de boom in"


Dat de bomen naast de snelweg gaan verdwijnen, kan zij zich nog altijd niet voorstellen. Het liefst had ze gezien dat de hele A27 nooit door het gebied was aangelegd. "Dat ze dit stukje bos dat er nog is ook weg willen kappen, is belachelijk."

'Gewoon de boom in'
Mochten de Boomwachters inderdaad zien dat de kap wordt ingezet, dan gaan de actievoerders er ook hard in. "We zijn echt bereid om dit bos te beschermen met onze lichamen. Als het nodig is, dan gaan we gewoon de boom in. Dat betekent dat dit bos wordt bezet en dat er boomhutten worden gebouwd."

Daarmee zou de geschiedenis zich in zekere zin herhalen. Ook toen de weg begin jaren '80 werd aangelegd, waren er felle protesten waarbij demonstranten in de bomen klommen. Honderden ME'ers joegen toen evenzovele actievoerders daar hardhandig weer uit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -