RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omgevallen boom Lepelenburg in november nog gecontroleerd, maar rotting werd niet ontdekt

1/2
UTRECHT - De metershoge treurwilg die vanochtend omviel bij Park Lepelenburg in Utrecht, is in november nog gecontroleerd door een boomexpert. Het was toen volgens de gemeente onmogelijk om te zien dat de boom ziek was.

Eťn keer per jaar worden bomen in Utrecht gecontroleerd. Deskundigen kijken dan of de stam hol is geworden, er zwammen zijn of sprake is van andere boomziektes. Dat gebeurt onder meer door te kloppen op de stam en door te kijken of er scheuren rond de wortels zitten.
De treurwilg, die de Emmaboom heette, stond in het speeltuintje bij het park en viel vanochtend over de weg heen op een aantal geparkeerde auto's. Er raakte niemand gewond. De brandweer heeft de dikke stam in stukken gezaagd zodat de weg snel weer vrijgemaakt kon worden.
Nu de Emmaboom is omgevallen blijkt dat er sprake is van parasitaire zwamaantasting. Dat is een dure term voor wit- of bruinrot. Maar de expert die de boom in november nog checkte, heeft die rotting over het hoofd gezien. "Dat komt omdat het van binnenuit is ontstaan en dus niet zichtbaar was", zegt een gemeentewoordvoerder.

De gemeente benadrukt dat de methode die wordt gebruikt om de bomen te controleren, een internationaal erkende is. Toch gaat wethouder Kees Diepeveen kijken of er aanvullend nog iets mogelijk is om te voorkomen dat opnieuw een boom omvalt.

 De lichte/witte plekken die te zien zijn aan de onderkant van de boom, zijn schimmel. De lichte/witte plekken die te zien zijn aan de onderkant van de boom, zijn schimmel. | Foto: RTV Utrecht / Joep ten Have

Schade
Mensen die schade hebben opgelopen, bijvoorbeeld omdat de boom op hun auto is gevallen, kunnen zich melden bij de gemeente. "Omwille van de snelheid van de schadeafhandeling is het verstandig, wanneer je allrisk verzekerd bent, eventuele schade bij je eigen maatschappij te claimen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -