Bevolkingsaanwas stagneert, bekijk hier hoe jouw gemeente groeit of krimpt

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De stad Utrecht groeide het afgelopen jaar veel minder snel dan in 2019. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kreeg de stad er een kleine 2.000 inwoners bij. Vorig jaar en het jaar ervoor noteerde het CBS nog een stijging van tegen de 5.000.
Het statistiekbureau heeft voorlopige cijfers gepubliceerd over de bevolkingsgroei tussen 1 januari en 1 december 2020. De Nederlandse bevolking groeide met zo'n 63.000 inwoners, half zoveel als in 2019. Door de vele reisbeperkingen vanwege het coronavirus kwamen er weinig migranten naar ons land. Ook was het aantal sterfgevallen hoger dan anders. Het verwachte aantal van 17,5 miljoen Nederlanders werd daardoor net niet gehaald.
In de provincie Utrecht nam het aantal inwoners in de gemeenten Baarn, IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater zelfs enigszins af. Woudenberg is juist een opvallende groeigemeente. Daar nam het inwonertal met 263 toe tot 13.625. Ook in Eemnes, Renswoude en Vijfheerenlanden groeide de bevolking. In de overige gemeenten bleef de bevolkingsgroei onder de 1 procent.
In de tien grootste gemeenten van het land was het goed te merken dat de bevolkingsgroei vorig jaar afnam, meldt het CBS. De meeste grotere steden groeien normaal gesproken vooral vanwege migratie. "Doordat het aantal immigranten sinds de wereldwijde coronamaatregelen sterk afnam, zakte de bevolkingsgroei vooral in deze steden in", leggen de onderzoekers uit. "Er kwamen niet alleen minder arbeidsmigranten maar ook minder internationale studenten."
In Amsterdam droogde de bevolkingsgroei bijna volledig op. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht waren sterke dalingen te zien. In Almere bleef de bevolkingsgroei nog enigszins op peil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.