Diefstal beeld Jip en Janneke was reactie op rel rond Utrechts Statenlid

© Omroep Gelderland
PROVINCIE UTRECHT/ZALTBOMMEL - Een media-rel rond Statenlid Julie d'Hondt van de provincie Utrecht was de aanleiding voor een oudejaarsstunt in Zaltbommel. Een Friese Oudejaarsvereniging heeft opgebiecht dat ze achter de diefstal van een standbeeld van Jip en Janneke zit en belooft het kunstwerk zaterdag terug te geven.
In november kreeg een terloopse opmerking van D'Hondt in de statenvergadering onverwacht internationale aandacht, toen een Belgische politicus van de partij Vlaams Belang die opzettelijk gebruikte om ophef te veroorzaken. In een filmpje dat hij via sociale media verspreidde leek het PvdA-Statenlid ervoor te pleiten dat Jip en Janneke uit de openbare bibliotheken verdwijnen, omdat het tweetal te stereotype en rolbevestigend zou zijn. In werkelijkheid heeft D'Hondt nooit opgeroepen om de boekjes te weren, maar ze ontving toch een stortvloed aan verwensingen en zelfs bedreigingen.
Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop haalde het beeld van Jip en Janneke begin december van de sokkel op de Waalkade in Zaltbommel. De vereniging zegt dat ze actie bedoeld heeft als "een statement voor het behoud van het iconische duo". Vijf jaar geleden sloegen de grappenmakers al eens toe bij de KNVB in Zeist. Toen werd bij wijze van stunt een stenen voetbal ontvreemd.
Zaltbommel is de geboorteplaats van Fiep Westerdorp, die de illustraties in de boeken van Annie MG Schmidt maakte. De Bommelse cultuurwethouder neemt het gestolen standbeeld zaterdag in ontvangst. Daarna wordt het meteen weer op de sokkel vastgemaakt, aldus de gemeente. Omdat er vanwege de coronamaatregelen geen groepen bijeen mogen komen, heeft de overhandiging in stilte plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.