RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist forse celstraf voor stiefopa uit Vianen die twee jonge zusjes zou hebben betast

VIANEN/HAGESTEIN - Een 71-jarige man uit Vianen die wordt verdacht van het onzedelijk betasten van zijn stiefkleindochters, gaat anderhalf jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

De officier van justitie eiste vanochtend in de Utrechtse rechtbank twee jaar gevangenisstraf tegen de man, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Om herhaling te voorkomen, zou de man zich moeten laten behandelen. De twee zusjes zou hij in totaal 2500 euro schadevergoeding moeten betalen.

Aangifte
De zaak kwam in december 2018 aan het licht toen het jongste zusje aan haar ouders vertelde dat opa met zijn hand in haar topje was gegaan en over haar borsten had gewreven. "Waar is je nippeltje?", zou hij hebben gevraagd. Volgens het meisje was dit vaker gebeurd. Haar oudere zus vertelde vervolgens dat de man dit ook meerdere keren bij haar had gedaan. Ook zou hij haar hebben gekust en tongzoenen hebben gegeven.

Het betasten zou hebben plaatsgevonden tussen 2015 en 2018 toen de meisjes tussen de 10 en 12 jaar oud waren. Volgens de zusjes gebeurde het bij de grootouders thuis in Vianen als oma niet in de buurt was. Ook zou hun stiefopa aan hun borsten hebben gezeten als hij bij de meisje thuis in Hagestein kwam oppassen.

De onbevangenheid is onze meisjes ontnomen. Wij kunnen met al onze liefde niet meer herstellen wat jij kapot hebt gemaakt!"
Vader van de zusjes

Wat de meisjes over opa vertelden, werd door het gezin met hem en oma besproken. Hij zou toen geen reactie of emotie hebben laten zien, maar zou wel aan zijn vrouw hebben bekend wat er was gebeurd. Oma zou erop toezien dat hij zich bij een kliniek zou laten behandelen, maar daar is het niet van gekomen. Volgens de verdachte heeft dat geen zin en voelde hij zich bij een eerste gesprek daar "als een misdadiger behandeld". De ouders besloten vervolgens na gesprekken met hun huisarts om de zaak bij justitie te melden.

Onschuldig spelletje
In de rechtszaal gaf de verdachte toe dat hij zijn jongste stiefkleindochter bij haar borsten had aangeraakt. Dit zou slechts ťťn keer in een opwelling zijn gebeurd, tijdens een spelletje waarbij knopjes moesten worden ingedrukt. "Dom dat ik toen op haar borsten hebt gedrukt", zei hij er zelf over. Van wrijven of knijpen zou echter geen sprake zijn geweest en seksuele bijbedoelingen zou hij zeker niet hebben gehad.

Volgens het OM heeft de verdachte tijdens het eerste politieverhoor verklaard dat hij "best haar buik weleens gestreeld zal hebben en haar armen en nek", maar dat zou onschuldig zijn geweest. "Ik heb ook weleens met haar haren zitten spelen", zei hij tegen de rechters. Volgens de verdachte kan het zijn dat het topje van het kind per ongeluk omhoog schoof tijdens het knuffelen. Een vriendin van oma heeft bij de politie verklaard dat de verdachte niet ontkende toen zij de beschuldigingen met hen besprak.

Ik voelde weer die smerige hand over me heen gaan!"
Oudste zusje over therapie.

Jeugd verpest
De zusjes maakten tijdens de zitting duidelijk dat hun stiefopa hun jeugd heeft verpest. Ze nemen het hem ook kwalijk dat hij niet reageerde op hun verwijten en niet in behandeling is gegaan. De oudste vertelde over de beelden die door de EMDR-therapie weer bij haar naar boven kwamen. "Ik voelde weer die smerige hand over me heen gaan", vertelde ze verbitterd. Zij was net als haar zusje bang om bij haar grootouders op bezoek te gaan en zijn nog steeds bang om hen bij de supermarkt tegen te komen.

De vader ging vooral in op het vertrouwen dat de verdachte heeft geschonden, nadat zij hem liefdevol in familie hadden opgenomen. "Een kind moet zijn ouders, broers en zussen en opa en oma blind te kunnen vertrouwen. De onbevangenheid is onze meisjes ontnomen. Wij kunnen met al onze liefde niet meer herstellen wat jij kapot hebt gemaakt", zei hij.

Overtuigend bewijs?
Volgens de officier van justitie vormen de verklaringen van de zusjes, die van de vriendin van oma en die van de verdachte zelf, voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de verdenkingen. Bovendien hebben deskundigen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij de zusjes PTSS vastgesteld. Ze moesten daarvoor allebei in therapie. De oudste zal nog een vervolgbehandeling moeten ondergaan.

Bij dergelijke ernstige feiten kan wettelijk niet worden volstaan met een taakstraf, legde de officier uit bij zijn forse strafeis. Maar volgens de verdediging is die eis buitensporig hoog. Advocaat Rinsma betoogde dat alleen het eenmalig aanraken van de borsten van het jongste zusje kan worden bewezen.Voor alle andere verdenkingen vroeg hij om vrijspraak. In een vergelijkbare zaak werd volgens de verdediging vorig jaar slechts 3 dagen cel en 80 uur taakstraf opgelegd.

De rechtbank heeft twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op dinsdag 19 januari uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -