Examenleerlingen zitten (met jas aan) als enige wél op school: 'Ze voelen de druk dat ze nu moeten presteren'

Leerlingen op archieffoto.
Leerlingen op archieffoto. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Voorbereiden op de belangrijkste toetsen en examens van je leven: het is in een normaal schooljaar al spannend. Maar middenin een wereldwijde pandemie met bijbehorende maatregelen is het helemaal een uitdaging. Daarom mogen eindexamenkandidaten als enige wél fysiek les krijgen. "We hebben ze binnen, iedere examenkandidaat is op school. Het is wel koud want de ramen en deuren staan open voor de ventilatie."
"Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt, maar het is wel een groep die speciale aandacht verdient. De voorbereiding is natuurlijk anders geweest. Het team is vol aandacht voor deze groep. Wat we vaker zien, is dat de motivatie als het diploma dichterbij komt steeds groter wordt. Dat gebeurt rond deze periode", zegt Carlijn Harink, rector van het Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg.
Het lukt allemaal wel, maar het is niet ideaal.
Karin Wouters, Christelijk Lyceum Veenendaal

Goed gevoel

Uit een rondgang van RTV Utrecht langs scholen in de regio blijkt dat leerlingen zich er goed doorheen lijken slaan. Zo is het vertrouwen groot bij het Christelijk Lyceum Veenendaal. Maar docenten merken daar ook dat de leerlingen nu toch meer druk beginnen te voelen. "Wat je merkt aan leerlingen is dat ze moeilijk 'aan' gaan. Ze komen lastig in een ritme, ze missen het ritme en moeten veel meer zelfstandig zijn. Bij de examenleerlingen is dat minder. Zij voelen meer die druk dat ze nu moeten presteren", zegt Karin Wouters, directeur onderwijs.
Leerlingen zitten met de jassen aan.
Dick Looyé, rector De Heemlanden in Houten
Volgens haar heeft de coronatijd veel impact op hun leven. "Dit is een groep die er al best veel last van heeft gehad, dit jaar en vorig schooljaar. Het lukt allemaal wel, maar het is niet ideaal. Ze missen echt wat. We beperken ons nu tot de lesstof, en op school gebeurt er zoveel meer dan dat."

Kleinere klassen

Met het vertrouwen richting het examen toe zit het dus wel goed. "Het gaat op zich prima met ze. Zij mogen nog wel naar school komen. Daarmee hopen we ze voldoende te kunnen voorbereiden. Het gaat bij ons om 150 eindexamenleerlingen", vertelt directeur Sven Baijens van het Revius Lyceum.
Rector Ron Dorreboom van het Gregorius College in Utrecht vertelt hoe zijn school het heeft aangepakt. "Men vindt het examen zo belangrijk dat het niet moet worden geskipt zoals afgelopen jaar. Natuurlijk heb ik zorgen voor mijn medewerkers, maar we hanteren de regels. Ze zitten op school en hebben les. We hebben meer ruimte nu in het gebouw. Dus waar nodig, maken we de groepen kleiner en worden ze verdeeld over meerdere lokalen."
Niet iedereen is blij dat de eindexamenleerlingen fysiek les moeten krijgen. De Algemene Onderwijsbond in Utrecht deed gisteren een oproep om het verplicht fysiek lesgeven aan examenkandidaten te schrappen.

Volgens de bond leidt de verplichting tot onwerkbare situaties en zou personeel zich onveilig voelen. Bestuurder Henrik de Moel. "In de eerste plaats voelt het niet voor elke docent veilig om met dertig pubers in een slecht geventileerd lokaal te zitten. Zeker niet nu de nieuwe Engelse variant van het virus de kop op steekt."

Scholen moeten van de bond zelf kunnen bepalen hoe zij lessen inrichten en of dat bijvoorbeeld fysiek of online gebeurt.

Bij De Heemlanden in Houten zijn de 260 examenkandidaten de enigen die op school te vinden zijn. Ze zitten in de klas met maximaal vijftien leerlingen bij elkaar. "We hebben ze binnen, iedere examenkandidaat is op school. De grotere klassen zijn opsplitst, leraren lopen dan tussen twee lokalen heen en weer. Het is wel koud want de ramen en deuren staan open voor de ventilatie. Dus leerlingen zitten met de jassen aan", legt rector Dick Looyé uit.

Achterstanden

Bij het Revius in Wijk worden geen speciale of extra lessen gegeven. "Het normale programma loopt gewoon door", zegt directeur Baijens. Dat is in Houten wel anders. Looyé: "De leerlingen weten sinds afgelopen maart niet beter. Toch heeft een aantal leerlingen achterstanden opgelopen. Negentig leerlingen hebben tijdens de kerstvakantie bijspijkerlessen gehad, zelfs afgelopen zaterdag nog. Het gaat vooral om vakken als wiskunde, bedrijfseconomie, natuur- en scheikunde."
Ook bij Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg zijn er extra dingen georganiseerd zoals speciale online bijlessen. "Dat wordt gedaan vanuit een bureautje Studenten Helpen Scholieren dat is opgericht door een oud-leerling. Dat heeft fantastisch gewerkt met 1-op-1 online begeleiding", zegt rector Carlijn Harink.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.