Zo gaat het vaccineren morgen bij het UMC Utrecht

© Pixabay
UTRECHT - Het UMC Utrecht maakt zich op voor de eerste vaccinaties tegen het coronavirus die morgen gezet worden. Personeel van de corona-afdelingen, intensive care en spoedeisende hulp krijgt als eerste een prik. Ook het ambulancepersoneel van de RAVU kan gevaccineerd worden. In totaal kunnen de komende dagen 3000 medewerkers in alle Utrechtse ziekenhuizen worden ingeënt.
"Morgenochtend arriveren de eerste vaccins vanuit de landelijke opslaglocatie in Oss in onze apotheek", vertelt Joris Prinssen van het UMC. "We maken de spuiten ter plaatste af in een eigen mini-apotheek die we inrichten vlakbij de vaccinatielocatie die we hier in het ziekenhuis inrichten."
De afgelopen dagen werd in het UMC alles klaargestoomd om het vaccineren goed te laten verlopen. "Het personeel dat als eerste in aanmerking komt voor een vaccinatie heeft een oproep gekregen. Ze kunnen zelf een tijdstip plannen om de komende dagen een prik te krijgen", legt Joris Prinssen uit.
Het vaccineren gebeurt in de foyer bij een aantal grote collegezalen in het UMC. Een medewerker wordt daar gevaccineerd en vervolgens opgevangen in één van de zalen. "Iedereen blijft daar even een kwartiertje zitten, dan kunnen we in de gaten houden of er geen directe bijwerkingen optreden. We hebben gekozen voor de grote collegezalen omdat daar iedereen gemakkelijk afstand van elkaar kan houden."
In de dagen erna kunnen gevaccineerden die last hebben van bijwerkingen zich melden bij een speciaal team van het UMC. "Wat verhoging en hoofdpijn kan voorkomen, maar dat is ook een teken dat het vaccin zijn werk doet natuurlijk", vertelt Joris Prinssen.
De komende dagen kunnen 3000 medewerkers van de Utrechtse ziekenhuizen een vaccinatie krijgen. Of ze dat ook allemaal doen is nog onduidelijk. "We proberen zoveel mogelijk kennis over het vaccin met ons personeel te delen", vertelt Joris Prinssen. "Bij de normale briefings op bijvoorbeeld de corona-afdelingen en de IC schuift een infectioloog of een viroloog aan om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. En op onze intranetpagina is nog alles terug te lezen. Maar we weten niet hoeveel medewerkers daadwerkelijk de prik komen halen, dat blijft afwachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.